Jelenlegi hely

Húsvéti kincsesláda

Alcím: 
Népi kézművesség - Berzselés

/ Simon Andrea /
simon.andrea képe

A Húsvét legmeghatározóbb jelképe a piros tojás, a húsvéti tojás, hímes tojás. Ez a húsvétra ajándékozott díszített tojás az egyházi szimbolika szerint az újjászületést, a sírjából feltámadó Krisztust jelképezi. A tojás díszítésének több népi technikája ismeretes. Mi most a berzseléssel ismerkedünk meg a következő videóban. 

Kellékek:
  • nyers tojás, minél világosabbat használunk, annál szebb lesz a végeredmény
  • a természetben gyűjtött , szép rajzolatú apróbb levelek, virágok 
  • tenyérnyi darabokra vágott nylon harisnya (régen gézt használtak)
  • cérna
  • olló
  • természetes növényi festéshez alapanyag (én most a vöröshagyma külső leveleit használom, amitől barnás-vöröses színt kapnak)
  • szalonnabőr
A nyers tojásokat megtisztítjuk, zsírtalanítjuk. Kiválasztunk egy levelet, amit előzetesen vízzel benedvesítettünk, hogy szebben ráfeküdjön a tojásra, majd a tojás közepére helyezzük úgy, hogy az erezett oldalával kifelé legyen. Ezután a harisnyával jó erősen lerögzítjük a mintával ellentétes oldalon. Ügyeljünk arra, hogy a festőlé ne tudjon a növény alá folyni. Érdemes többször rácsavarni a harisnyát, majd cérnával még megkötjük. Az így elkészített tojásokat tegyük a hagymahéjjal telített edénybe, majd öntsük fel vízzel, úgy, hogy a víz ellepje a hagymahéjakat. Minél több hagymahéjjal főzzük meg a tojásokat, annál sötétebb, teltebb színeredményt érhetünk el. A festőlébe tehetünk kevés sót és néhány csepp ecetet is. Ez élénkebbé teszi a színeket. Így tegyük a tűzre. Forrás után még 10-15 percig főzzük, majd hagyjuk kihűlni. (Akár egész éjszakára benne hagyhatjuk a főzőlében a tojásokat) Ha emlékbe szeretnénk eltenni a berzselt tojást, akkor legalább fél, de inkább 1 órán keresztül főzzük lassú tűzön a tojásokat, majd tegyük félre száraz, hűvös helyre. Egy idő elteltével a tojás belseje összeszárad, összezsugorodik. Ezzel a módszerrel akár évekig tudjuk tartósítani a tojásokat.
 
 

Népi kézművesség - Berzselés