Jelenlegi hely

Húsvéti kincsesláda

Alcím: 
Drámapedagógiai és közösségépítő játékok húsvét idején - Az ördög és a tojás

/ Nagy Karina Beatrix /
nagy.karina.beatrix képe

Nyugat-Bácska régióban (Vajdaság) ismertem meg ez a játékot. Második éve tartok színjátszó-foglalkozást a környéken, négy állandó csoporttal dolgozom együtt. A kupuszinai (Bácskertes) gyerekek mindig valami mást akarnak játszani, mint amit én viszek nekik a találkozásainkra. Nem szoktam engedni a "nyomásnak", de egyik alkalommal fülemben visszhangzottak mentorom, Péter István (Dunatáj Egyesülés elnöke) szavai: nem kell neked mindig „valamit” csinálni, néha csak teremts alkalmat a találkozásra, és hallgasd őket! Hát hallgattam, néztem és játszottam velük az „ördögöst”. Így került birtokomba ez az új tudás, lám, mindig tanulok valamit. Ezt most épp a 10 éves Reginától, amit ezúton is köszönök!

Most, hogy összeállítottuk ösztöndíjas társaimmal a „Húsvéti kincsesládát", eszembe jutott, hogy témában mennyire idevág. A párbeszéden nem módosítottam semmit, a játék menetéhez annyit tettem hozzá, hogy a játszóknak nem az „asszony” súg egy színt, mint ahogy a gyerekek játszották, hanem az „ördög” kér egy színt, és aki visel olyat, azt menekülni kezd az „asszony” mögé. Jó játékot mindannyiunknak!

Az ördög és a tojás

Eszközök

Térbeli feltételek: elegendő hely (egy terem vagy szabadtér) 

Korosztály: 5+ év

Résztvevők száma: min. 6 fő

Idő: 10-20 perc átbeszéléssel 30-40 perc

Fejlesztés: gyorsaság és ügyesség fejlesztése, bemelegítő vagy záró játék

Játékleírás: fogócska variáció

Keretmese: húsvét hétfőn, pirkadat előtt, megjelent az ördög az asszony házánál, hogy elvigye a szépen megfestett tojásokat.

Szabályok: az asszonyt játszó gyerek a tér egyik végébe megy. A színes tojások a tér másik (ellenkező) felébe. Az ördögöt játszó gyerek pedig valahol középen helyezkedik el. Ha mindenki felkészült, kopog az ördög, és elmondják a következő párbeszédet az asszonnyal

Ördög             Kopp-kopp!

Asszony          Ki az?

Ördög             Ördög vasvellával!

Asszony          Mit kérsz?

Ördög             Tojást.

Asszony          Milyen színűt?

Az ördög mond egy színt, és ha visel magán olyan színt, a tojásokat játszó gyerek/gyerekek, szaladni kezdenek az asszonyhoz. Az ördög el kell, hogy kapja a menekülő tojást/tojásokat. Az a tojás, amelyiket elkap az ördög, a továbbiakban neki segít a tojások begyűjtésében. Amelyik tojás elérte az asszonyt, az biztonságban van. Addig játszhatjuk, amíg a tojások el nem fogynak. Utána új kör kezdődhet.

Hogy a legtöbbet hozzuk ki a játékból, érdemes beszélgetni egy-egy teljes kör (amikor elfogyott valamennyi tojás; új ördög és asszony választás előtt) után. Üljünk körbe és kérdezzük meg tőlük ezeket (a kérdések a játékvezető saját döntése, és területe):

- Hogy érezted magad a játék közben? 

- Mi volt a legszomorúbb/legdühítőbb/ legizgalmasabb pillanat a játék során?

- Mit tanultál a játék során?

- Mi segített együttműködni a többiekkel és mi nehezítette ezt meg? 

- Hogyan játszanád másképp a játékot?

Áldott húsvétot kívánok!

Húsvéti kincsesláda