Jelenlegi hely

Húsvéti kincsesláda

Alcím: 
Népi kézművesség – maratott tojás

/ Szekeres-Ugron Villő /
szekeres.ugron.villo képe

Napjainkban is jellemző, hogy egyes tárgyaknak ünnepjelző szerepük van, a húsvéti ünnepkörben például a hímes tojásnak. A hagyományos locsolkodás (termékenységvarázslás) során a legények húsvét hétfőn vízzel locsolják a leányokat, akik ezt hímes tojással viszonozták.

Az alábbi videóban a tojásírás egy különleges fajtája, a maratott tojás elkészítése látható. A technikához szükséges eszközök és hozzávalók házilag is elkészíthetőek, sőt, minden háztartás alapkellékei: tojás, ecet, gyertya, papírszalvéta, kevés olaj/zsír/szalonnabőr, ceruza, tálacskák. Az íráshoz szükség van még egy kesicére (írókára), amely egy keskeny fémtölcsérből, némi természetes anyagú zsinegből és egy pálcából áll. Házilagos elkészítésének módját itt lehet megtanulni.

Szükséges eszközök:

  • főtt vagy kifújt tojás,
  • ceruza,
  • íróka,
  • kevés viasz,
  • gyertya vagy mécses (az íróka melegítéséhez és a viasz eltávolításához),
  • ecet és tálka,
  • víz és tálka,
  • papírszalvéták,
  • kevés olaj, zsír, esetleg maradék szalonnabőr.

Elkészítés:

A maratott technikához szép, sötét héjú tojásokat válasszunk. A kifújt vagy főtt tojásokat alaposan mossuk meg szappannal, nehogy zsírosak maradjanak. Az előkészítést követően ceruzával rajzoljuk rájuk a kiválasztott motívumok főbb vonalait. Ez segíti a minta „írását”.

Tegyünk viaszt az írókára, majd tartsuk gyertya fölé, hogy megolvadjon (esetleg mártsuk előre megolvasztott forró viaszba). Ezt követően már el is kezdhetünk „írni”. Rajzolás közben folyamatosan melegítsük az írókát. Próbáljunk meg gyors, határozott mozdulatokkal dolgozni, mert a viasz gyorsan megfagy. Vigyázzunk a lecsöppenő viaszra, de akkor se búsuljunk, ha sikerül lecsepegtetnünk a tojásunkat, inkább építsük bele a viaszcseppet a mintába (például néhány vonal megvastagítása segítségével). Ne feledjük: nincs rontott tojás, csak túl kötött minta! A lényeg a kreativitás! Arra is figyeljünk oda, hogy a viaszréteg ne legyen túl vékony, mert az ecet lemarja a tojásról.

A tetszőleges motívumok megrajzolása után következik az első ecetfürdő: a tojást kb. 10–15 percre tiszta ecetbe tesszük úgy, hogy a folyadék teljesen ellepje. A fürdő ideje a tojás színétől és az ecet sűrűségétől is függ. Próbáljuk meg végig figyelni a tojást, nehogy túlzottan kifakuljon. Miután kivettük az ecetből, a héjat alaposan megdörzsöljük egy szalvétával, hogy eltávolítsuk felületéről a feloldódott külső rétegeket. Ezután tiszta vízzel lemossuk, majd szárazra töröljük.

A második viaszréteget azokat a felületekre visszük fel, amelyeket sötétebben szeretnénk hagyni. Az ekkor befedett mezők lesznek a középárnyalatú felületek, a már viaszosak pedig a legsötétebbek.

Ezután következik a második ecetfürdő: a tojást újra ecetbe tesszük, és addig hagyjuk benne, amíg teljesen kifakul (kb. 30–60 percet, de vigyázzunk rá, hogy az ecet ne marja le a viaszt a héjról). A második marató fürdőt követően kivesszük a tojást az ecetből, szalvétával ledörzsöljük a héj feloldódott rétegeit, majd tiszta vízzel lemossuk, és szárazra töröljük.

A tojás felületén maradt viaszt megolvasztjuk a gyertya fölött, majd letöröljük. Vigyázzunk, hogy a viasz megolvasztása közben ne kormozzuk össze a tojást. Ha mégis sikerül befeketítenünk, szivaccsal óvatosan mossuk le róla a kormot.

A viasz leolvasztását követően kevés olajjal, zsírral vagy maradék szalonnabőrrel óvatosan fényesítsük ki a tojás felületét, és kész is a maratott tojás!

Népi kézművesség – maratott tojás