Jelenlegi hely

13. Vukovári Magyar Bál

/ Bódi Viktória /
bodi.viktoria2022 képe
Megrendezesére került Vukováron 2023. február 11-én a 13. Vukovári Magyar Bál, ahol együtt mulatott a baranyai, és szerémségi szórványmagyar közösség.
Mulatság a 13. Vukovári Magyar Bálban Az egyesület tagjai a Bálint napi fotósarokban A szentlászlói ifjúsági néptánccsoportMulatság a 13. Vukovári Magyar Bálban

A Vukovár-Szerém megye székhelyén működő magyar egyesület tagjai jellemzően a szerb-horvát háború utáni békés reintegráció során költöztek vissza a városba, majd a megszokott életritmus visszatérte és a gazdasági, kulturális fellendülés párhuzamosan hívta életre a kisebbségek képviseletét is. A maréknyi szórványközösség 15 éve, 2008. februárjában alapította meg a Vukovári Magyarok Egyesületét, ezzel összefogva, és szervezve a helyi magyarság kulturális életét. 

A magyar bál kezdettől fogva megrendezésre került a városban, mindig egyre nagyobb, és elegánsabb helyszínen megtartva. Az idén már a 15. bálnak kellett volna következnie, ha nem szólt volna közbe a pandémia. Így viszont a 13. Vukovári Magyar Bált tartottuk meg február elején mintegy kétszáz fő számára, több heti előkészítő munka után, mely során a közösség tagjai aktívan kivették a részüket mindennemű munkából, ezzel is erősítve az összetartozás érzését. 

Az idei bált szokás szerint Jakumetovic Rozália elnökasszony nyitotta meg köszöntőjével. A bálozókat megtisztelte jelenlétével dr. Császár Zoltán eszéki konzul, Jankovics Róbert, a Horvátországi Magyarok Demokratikus Közösségének elnöke, és parlamenti képviselője, Ivan Penava, Vukovár város polgármestere. A vendégek közül sokan Eszék-Baranya megyéből érkeztek, de Zágrábból, Budapestről, Zalából is többen ideutaztak csak a bál miatt. A többségi horvát lakosságból is minden évben szép számmal vesznek részt a bálban, hiszen ez egy értékes és nivós színfoltja a farsangi időszak alatt zajló helyi társasági életnek.