Jelenlegi hely

2. „Tavaszi Ébredés” tavaszköszöntő est Bécsben a Délibáb szervezésében

/ Keller Rita /
keller.rita képe
Egy rendkívül színes tavaszköszöntő estre, az immár második alkalommal megrendezett „Tavaszi Ébredés” című rendezvényre invitálta az érdeklődőket 2016. április 16-án, szombaton a Bécsi Magyar Kultúregyesület Délibáb Bécsben. Az idei színes programkínálatban a néptánc mellett teret kapott a költészet, a magyar népzene, valamint a klasszikus és a jazz zene is egyaránt.
2. „Tavaszi Ébredés” tavaszköszöntő est Bécsben a Délibáb szervezésébenTarka-Barka Népdalkör és Rézsarkantyú CiterazenekarDélibáb Néptáncegyüttes - Fotó: Bánhelyi JózsefDélibáb Néptáncegyüttes - Fotó: Bánhelyi József

A Collegium Hungaricumban megrendezett műsor során, a szintén ezen a napon lezajlott AMAPED Szavalóverseny dobogósaitól magyar költők versei hangzottak el, így Nagy Andrea előadásában Horváth István „Tornyot raktam” című versét hallhatta a közönség, Gazovitici Letícia pedig Kányádi Sándor „Az okos kos” című költeményét szavalta el a rendezvényen. Ami a költészetet illeti, az est folyamán Méreg Attila előadásában Márai Sándor „Ég és föld” című verse is elhangzott.

A Tavaszi ébredés című programban a szervező Délibáb Néptánccsoport bonchidai, rábaközi valamint moldvai táncokat mutatott be. A Szivárvány Gyermektánccsoport somogyi tánca és a Délibáb mellett vendég fellépők is táncoltak, így a szintén bécsi Napraforgók Néptáncegyüttes felcsíki táncokat adott elő, ugyanakkor először mutatkozott be Bécsben a linzi Ne-felejts Néptánccsoport, akik széki táncokat hoztak magukkal erre az estre. A Tarka Barka népdalkör dél-alföldi dalokkal lépett színpadra, a Rézsarkantyú citerazenekar pedig hajdúsági betyárdalokat adott elő. 

Fotók: Bánhelyi József

Az est különlegessége a művészeti ágak és stílusok sokszínűségében rejlett, hiszen a néptánc, a magyar népi zene és költészet mellett a modern és klasszikus zenei előadások is nagy szerepet kaptak. A Bécsben élő magyar énekesnő, Szivkova Marianna, Felix Mendelssohn darabjával készült, a Bécsi Zeneakadémia növendéke, Bégány Réka pedig Jules Mouquet: La Flute de Pan című darabot játszotta el fuvolán. A két művésznőt Gaurean Ottilia kísérte zongorán, aki az est második felében saját modern tánc koreográfiáját is bemutatta „Összhang” címmel. Kilyénfalvi Ági és Edbauer Christian gitáron és dobon egy saját dallal és az „Édes Gergelem” című moldvai dalnak a feldolgozásával készültek. A bécsi magyar fiatalokból alakult „The J-walkers” zenekar pedig Rolling Stones feldolgozással valamint egy saját instrumentális számmal kedveskedett a közönségnek, akiket Kilyénfalvi Gábor, a Délibáb művészeti vezetője - aki szakmáját tekintve hegedűkészítő is - rögtönzött hegedűjátékkal kísért. Az est különlegessége az volt, hogy nem volt konferálás, hanem a nézők a háttérben vetített diasorozatból olvashatták le a következő műsorszámot, melyekhez az előadókról is láthattak fényképeket, ugyanakkor a műsorok hangulatához a háttérben folyamatosan váltakozó tavaszi hangulatú képek is hozzájárultak.

Fotók: Bánhelyi József

Az est szünetében és végén büfé várta a vendégeket, a műsorok után pedig táncház zárta az estet, amelyhez az egész esti műsort is kísérő Bajkó Zenekar húzta a talpalávalót.

A néptánc és népzene fontos mozgatórugója a bécsi magyar közösségnek, melyet az est sikere is igazolt. Bízunk benne, hogy a „Tavaszi Ébredés” idei nagy sikere arra ösztönzi majd a szervezőket, hogy ez a rendezvény hagyománnyá nője ki magát, és így, minden év április közepén találkozhassunk egy tavaszköszöntő „Tavaszi Ébredés”-en itt Bécsben.