Jelenlegi hely

2017-es Daruvári Halfőző Verseny

/ Tóth Rebeka /
toth.rebeka képe
2016-ban a Bethlen Gábor Alapkezelő támogatásával a Daruvári Magyarok Közössége először rendezett halfőző versenyt. Már a tavalyi évben is nagy sikere volt a térség magyarjainak egyetlen szabadtéri rendezvénye, melyen kötetlenül, barátilag mérettetnek meg a magyar hagyományos étel főzésében nemcsak a horvátországi magyarok, hanem minden érdeklődő egyaránt.
Fisijada 2017 utcaképFisijada 2017 pakraciakhalászlevek a zsűri előttBaranyaiak a kastély előtt

Idén a tavaszi versenyt 2017. április 29-én Daruvár város főterén tartották 26 csapat részvételével. A Daruvári Magyarok Közössége rendkívül büszke rá, hogy nem csak a térség három magyar közössége, a lipiki, pakraci valamint a házigazdák csapata, hanem 13 baranyai magyar csapat is részt vett a főzésben. Ezzel a szép számú indulóval a magyarok a versenyzők felét tették ki, a többi csapat a helyi jelentkezőkből került ki. Egyaránt főztek baráti közösségek, nemzetiségi közösségek, de a motorosok klubja is képviseltette magát. A zsűri eredményhirdetése sokakat felderített, ugyanis a tradicionális magyar halászlevek versenyében a cseh közösség csapata győzedelmeskedett.

A rendezvény remek hangulatban telt, a szép, napos időben mindenki örömmel töltötte idejét a szabadban. A verseny után a házigazdák városnéző túrát tartottak a baranyai barátaiknak, megnézték Jankovics gróf kastélyát, a Toplice termálfürdőt, a Julijev parkot, amely nemcsak növényzetével, hanem épített örökségével, a XVIII-XIX. században épített fürdőházaival és éttermével is kiemelkedő értékét képviselik Horvátországnak, és a horvát-magyar közös múltnak is.