Jelenlegi hely

A 26. Prágai Magyar Bál

/ Demján Izabella /
demjan.izabella képe
A Cseh- és Morvaországi Magyarok Szövetségének prágai alapszervezete az Ady Endre Diákkörrel karöltve idén is megrendezte a már hagyományossá vált Prágai Magyar Bált, sorozatban immár a huszonhatodikat. A rangos eseményre 2017. február 18-án került sor az Autoklub ČR helységeiben. A bál fővédnökségét Magyarországnak a csehországi rendkívüli és meghatalmazott nagykövete, Pető Tibor vállalta el.
Fogadóitalok kínálása gömöri népviseletbenA Nyitnikék és a Mille Domi megnyitja a báltA jelenlévők hivatalos köszöntése (balról jobbra: Erdélyi Ágnes, Szesztai Dávid, Szaló Béla)A legidősebb bálozó párok egyike

A rendezvény előkészületei egész 2016 telére nyúlnak vissza. A szervezők napokon, heteken át befektetett ideje, energiája egyetlen este alatt térült meg a jelenlévők elégedettségének köszönhetően. Természetesen az idei bál sem jöhetett volna létre a támogatók nélkül – mind az anyagi és a tárgyi felajánlások, mind a közreműködői, szervezői támogatások hozzájárultak a színvonalas lebonyolításhoz.

A helyszínre érkező vendégeket gömöri népviseletbe öltözött páros üdvözölte a fogadóitalokkal – ezzel is kiemelve a rendezvénynek a magyar hagyományokra fektetett hangsúlyát –, majd a Mille Domi kórus és a Nyitnikék táncegyüttes közös produkciója nyitotta meg a bált. Ezek után a vendégeket Szesztai Dávid, Magyarország Prágai Nagykövetségének ügyvivője, Szaló Béla, a Cseh- és Morvaországi Magyarok Szövetsége prágai alapszervezetének elnöke, és Erdélyi Ágnes, az Ady Endre Diákkör elnöke köszöntötte.

A Mille Domi tavaly ünnepelte fennállásának 10. évfordulóját, melynek apropóján megörvendeztették a prágai magyar közönséget egy jubileumi koncerttel. A kórus 2006-ban alakult, jelenleg Major Zsófia vezeti. Nevüket a cseh főváros, a száztornyú Prága ihlette. Színes repertoárral rendelkeznek: nemcsak egyházi énekeket, hanem könnyedebb hangvételű, világi és magyar dalokat is feldolgoznak. A bálon Daróczi Bárdos Tamástól adták elő a Muzsikus-dalt, melyre ráépült a Nyitnikék táncprodukciója.

A néptáncegyüttes már több mint négy évtizede alakult, jelenlegi vezetője Bohuniczky Annamária. A csoport elsődleges célja a hagyományőrzés, a tájegységek táncainak elsajátítása, illetve a tanultak átadása a következő generációknak. Már második éve tartanak 10 alkalomból álló tánctanfolyamokat érdeklődő felnőttek számára, így is közelebb hozva az emberekhez a néptánc szeretetét. Ezek mellett működtetik a Picinkék gyerektánc-csoportot, számos alkalommal szerveztek táncházat, adventi és húsvéti kézműves műhelyeket. A bálon egy eleki koreográfiát adtak elő, melyet egy vonóshármas és Horti Réka kísért román nyelven énekével.

A hivatalos és ünnepi köszöntőket követően elkezdődött az igazi bálozás első szakasza, melyhez a budapesti Pannon Cigányzenekar szolgáltatta a zenei hátteret. A táncoló, vacsorázó vagy épp beszélgető vendégek soraiban az Ady Endre Diákkör önkéntesei szorgalmasan árulták az értékes nyereményeket ígérő tombolákat.

Az est színvonalát emelve és osztatlan tetszést aratva a közönség visszatapsolta a bálon először fellépő fantasztikus páros, a Swing Busters Prague tánccsoport két táncosának előadását.

A tombolanyeremények értékes és változatos ajándékok voltak a bál szponzorjainak köszönhetően. Többek között a szerencsések gazdái lehettek egy-egy könyvnek, festménynek, magyaros főzéshez szükséges fűszercsomagnak, italnak, hollóházi porcelánból készült vázának, de akadtak köztük programnyeremények is, mint például belépőjegyek a Hašek–Mikó – Švejk vagyok c. előadásra, az AED-szervezte Márciusi Mulatságokra, a Nyitnikék és a Swing Busters Prague tánctanfolyamaira. Végül pedig a fődíjak többnapos, teljes ellátással járó wellnes üdülések voltak Magyarországon.

Majd a sorsolás okozta izgalmak után folytatódott a kötetlen táncos szórakozás egészen hajnalig. A zenei repertoárban mind a fiatalabb, mind az idősebb korosztály megtalálhatta a nekik tetsző dallamokat, így éjfél után reggel négyig táncoltak egyetemisták és nyugdíjasok egyaránt.

A szervezőbrigád pedig hamarosan elkezdheti ismét előkészíteni a következő bál részleteit, hogy hasonlóan színvonalas és népszerű rendezvényt hozzanak össze egy év múlva a Csehországban élő magyar közösség számára. Mert ebből az estéből ítélve igény és szükség van ilyen kulturális szórakozásra, ahol bár az anyaországtól távol, mégis magyarul, magyar hagyományokat felidézve tölthetik el az estét, találkozhatnak rég nem látott ismerősökkel, táncolhatnak magyar dallamokra.