Jelenlegi hely

56-os megemlékezések Lengyelországban

/ Vékey Melinda /
vekey.melinda képe
A több évszázados lengyel-magyar barátság eredményeképpen több megemlékezés is történt az 1956-os eseményekkel kapcsolatban.

Október 20-án 10 órakor - a varsói Szent István templomban (ul. Czerniakowska 137) szentmisét mondott és Magyarországért imádkozott a templom plébánosa, Mirosław Jaworski atya. Ez alkalommal helyezték el a templomnak ajándékozott Szent István ereklyéket is. A szentmise után a résztvevők fejet hajtottak a templom kertjében levő magyar emlékhelynél, majd a plébánián rövid agapéval zárták az ünnepséget.  
Lengyelország és Magyarország gazdag, közös történelme miatt számos magyar emléktábla található Lengyelország területén, közülük többet is megkoszorúztak az emléknapon. Kiemelném közülük Varsóban a Könnyező galambként ismert 1956-os emléktáblát a Képzőművészeti Főiskola épületének falán. Itt hoztak létre a lengyelek egy adománygyűjtő pontot, amikor az 56-os forradalom híre eljutott Lengyelországba. A márványtáblán látható könnyező galamb alakját Picasso békegalambja ihlette, de hiányzik a csőréből a békét szimbolizáló olajág. Franciszek Starowieyski alkotását képeslapként sokszorosították, később a lengyelek magyarok iránti szolidaritásának jelképe lett. Ez a festmény köszön vissza a márványtábláról, amit a forradalom 50. évfordulóján adtak át.
Október 22-én 17 órától az Arkady Kubickiego palotában rendezett fogadást Magyarország nagykövete, Kovács Orsolya Zsuzsanna és házastársa Takács Gábor. Az eseményen számos ország nagykövete, konzulja és képviselője volt jelen. A hangulatról a  Lukanényei Citerazenekar gondoskodott.
Október 23-án különleges '56-os megemlékezésre került sor a Varsói Egyetem magyar tanszékén, Sára Sándor filmjeinek segítségével tekinthettek bele Magyarország XX. századi életébe a Varsói Egyetem magyar tanszékének hallgatói. A program nyelve magyar volt, a magyar tanszék hallgatói ismertették a rendező életművét és főbb filmjeit, az átkötőszövegeket lengyelül feliratozták. Az eseményen a teljes finnugor tanszék is megjelent.
Nem csak a lengyel fővárosban emlékeztek meg a magyar forradalomról. 10.26-án, szombaton Wroclawban egy magyar találkozón, trombitaszó kíséretében megkoszorúzták az ottani 56-os emlékművet is. Az eseményen szép számban megjelentek a wroclawi magyarok.