Jelenlegi hely

8. Szlavóniai vásár

/ Tóth Rebeka /
toth.rebeka képe
Pakrac idén 8. alkalommal rendezte meg a „Szlavón banovac vásárt” és ennek keretében a Babfesztivált, október 15-én 57 bográcsban gőzölgött bab.

A rendezvény már délelőtt elkezdődött, a környék civilszervezetei, egyesületei kipakoltál portékájukat végig a város legnagyobb utcáján. A Pakraci Magyarok Egyesülete már ekkor akcióba lépett, és a város felkérését teljesítve, marhapörköltet főzött a résztvevők és látogatók számára. A babfőzési-verseny délután kezdődött, amire a pakraci magyarokhoz a daruváriak is csatlakoztak. Josip Fa, a Pakraci Magyarok Közösségének elnöke, a Baranyában hagyományos, kerámiacsuporban készült hegyi babbal nevezett a versenyre. Az eső ugyan egész nap zuhogott, ennek ellenére idén is nagy számú látogatót vonzott a rendezvény.

A vásár célja, hogy bemutassa a kontinentális Horvátországban rejlő potenciált, és felhívja a figyelmet a régió turisztikai látványosságaira, kézműves termékeire és hagyományos, népi foglalkozásaira. Az egyesületeknek, szervezeteknek, családi gazdaságoknak lehetőségük van standjainál kiállítást berendezni és megismertetni tevékenységüket, valamint árusíthatják termékeiket. Idén 80 standnál ismerhették meg a látogatók a szlavóniai régió értékeit.

(Banovac: az első horvát pénz neve, Pakrac város 1256-ban pénzverési jogot kapott, így a város egyik szimbóluma és nevezetessége a banovac.)