Jelenlegi hely

9. Vukovári Magyar Folklór Est

/ Mandácskó Eszter /
mandacsko.eszter képe
Október közepén sikeresen, nagy létszámmal tarthattuk meg a 9. Vukovári Magyar Folklór Estet. Megtisztelt minket jelenlétével Jankovics Róbert, a horvátországi magyarság parlamenti képviselője és De Blasio Antonio eszéki magyar főkonzul is. Fellépőink között köszönthettük az Alfalusi Vegyes Kar, az Alfalusi Ifjúsági és Utánpótlás Néptánccsoport tagjait valamint a Szentlászlói Kultúregyesülethez tartozó táncoslábú gyermekeket, fiatalokat. A program keretében egy kiállítást is megcsodálhattak vendégeink az esemény helyszínéül szolgáló Horvát Kulturális Dómban. Magyarország Eszéki Főkonzulátusának köszönhetően Kodály Zoltán és Liszt Ferenc életével, munkásságával ismerkedhettünk meg jobban. Köszönjük!
vukovárvukovárvukovárvukovár

Az Estünk 6 órakor vehette kezdetét a vukovári kultúrotthonban. Szemet gyönyörködtető élményekben volt részünk, megcsodálhattunk egy kiállítást világhírű művészeink Kodály és Liszt életéről, munkásságáról, majd a színpadon láthattuk a sok gyermeket, fiatalt táncolni és az idősebb korosztály képviselőit énekelni. Végül, de nem utolsó sorban a megújult vukovári Magyar Házban kiemelt vendégeinkkel és kedves fellépőinkkel együtt fogyasztottuk el a vacsorát.

Az kultúrprogram kezdetén felszólalt és köszöntötte a megjelenteket Jankovics Róbert képviselő úr, utána De Blasio Antonio főkonzul úr is.

Majd először az Alfalusi Ifjúsági Tánccsoporté volt a parkett, akik többször is felléptek az est folyamán. Az egyesületről érdemes tudni, hogy a laskói, a kopácsi és a várdaróci magyar kultúregyesületek vezetősége két éve alakította meg. A külön-külön egyre jobban lemorzsolódó együttesek összefogva egy nagy létszámú, erős tánccsoportot alkotnak, amely mindhárom települést képviselheti. Koreográfusuk a magyarországi Kiss Gábor, művészeti vezetőjük Ognjenović-Kettős Zsuzsanna. 

  

Utánuk a szentlászlóiak ropták nagy létszámban a színpadon. Igazán felemelő érzés volt látni a sok gyermeket együtt. A nagy múltú Szentlászlói Kultúregyesületben százan táncolnak, különböző korcsoportra bontva. Évente számos belföldi és külföldi vendégszereplésen vesznek részt. Rendezvényünkön a középső csoport mutatkozott be, vezetőjük a Kelemen Dávid és Valéria.

  

Majd következett a Vukovári Őszirózsa Asszonykórus. Hagyományos Vukovár környéki, szerémségi, kelet-szlavóniai dalokat énekeltek.

Majd az Alfalusi Utánpótlás Tánccsoport gyermekei léptek fel a parkettre. Külön öröm volt számunkra, hogy őket is megismerhettük, 2016-os év elején alakult meg a csoport, így először mutatkozhattak be nálunk. Rövid fennállásuk óta számos helyen felléptek már Horvátország szerte, továbbá Magyarországon, Vajdaságban, Erdélyben is vendégszerepeltek.

  

Végül az Alfalusi Vegyes Kar következett. A kórus az egyik legrégibb a horvátországi magyar kulturális egyesületek között. Elsőként Kopácson alakult meg a népdalkedvelők egy csoportjából az énekkar, majd ennek hatására kezdtek szerveződni más településeken is. Közel négy évtizeddel ezelőtt néhány vidám, éneklést kedvelő asszony a környező településeken tagokat toborzott az alakuló kórusba. Később férfiak is csatlakoztak hozzájuk, így bővültek vegyes karrá. Működése szünetelt 1991-1998 között, azonban végül újjászerveződött a kórus. Több helybéli fiatal csatlakozott a „régiekhez”, időközben egyesültek a kopácsi népdalkedvelőkkel, és azóta Alfalusi Vegyes Karként szerepelnek. Állandó résztvevői a horvátországi magyarság fontosabb ünnepeinek, eseményeinek. Nálunk népdalokat mutattak be.

Végül az est méltó zárásaképpen a vukovári Magyar Házban gyűltünk össze mindannyian és fogyasztottunk el együtt egy finom vacsorát.

Vukovári rendezvényeink esetében célunk, hogy a magyar otthont is megismertessük a látogatókkal. Szeretnénk mindenki számára ismertté, elérhetőbbé tenni. Szeretnénk, ha gyermekek, fiatalok használnák a teret, otthon éreznék magukat. Sok szeretettel várunk mindig mindenkit!