Jelenlegi hely

"...addig kell mennünk, amíg falba ütközünk. Azután az ütött résen tovább." Mészöly Miklós

Mészöly Miklós-emlékkiállítás nyílt Déván

/ Virág Ádám /
virag.adam2023 képe
Mészöly Miklós emlékkiállítás nyílt a dévai Téglás Gábor Elméleti Líceumban április 10-én, szerdán. A Magyar Művészeti Akadémia által elkészített, 15 tablóból álló emlékkiállítás Magyarország Kolozsvári Főkonzulátusának közreműködésével jött létre.
Mészöly Miklós élettörténetét bemutató előadásA Mészöly Miklós-emlékkiállítás megnyitójának résztvevőiGáspár-Barra Réka köszönti a megjelenteketMészöly Miklós-emlékkiállítás pillanatképe

A Szekszárdon, Molnár Miklósként született író nevét apai nagyanyjától Mészöly Herminától vette át. A Garay János Gimnáziumban érettségizett és később jogászdoktorkánt diplomázó író frontkatonai szolgálatot teljesített és szerbiai fogságba került, ahol exhumálásokon vett részt. Írói pályafutása a Tolna Megyei Kis Újság szerkesztőjeként kezdődött, majd később a Bábszínház dramaturgja lett. Az elbeszélésekből, novellákból, kisregényekből, versekből és mesékből álló alkotásait a rendszerváltást követően Kossuth-díjjal jutalmazták. A Széchenyi Irodalmi és Művészeti Akadémia alapító elnöke és a Digitális Irodalmi Akadémia alapító tagja volt.

A kiállított ismeretterjesztő tablók abból az indíttatásból készültek, hogy emléket állítsanak a 2021-ben születésének 100. évfordulóját ünneplő Mészöly Miklósnak. Az író felesége, a kolozsvári születésű Polcz Alaine-nel több mint 50 évig voltak házasok. Alaine pszichológus és író, aki a Magyar Hospice Alapítvány vezetője volt. A szerzőpáros Molnár Ibolya álnéven próbált meséket megjelentetni, ami érdekes módon a Mészöly Miklós eredeti Molnár családnevéből és Polcz Alaine édesanyjának rajta kívül senki által nem használt Ibolya keresztnevéből tevődött össze.

 Az író halála után felesége megalapította a Mészöly Miklós Egyesületet, mely a szerző hagyatékát hivatott gondozni. 2004-től minden évben megrendezik a Mészöly Miklós Emléknapot, melynek keretében a Mészöly Miklós-díjat is átadják.  

A Petőfi-program keretében megrendezett eseményt a konzulátus és az iskola mellett a Dél-Erdélyért Kulturális Társaság, Főcze Imre Bonaventura ferences szerzetes és az Romániai Magyar Demokrata Szövetség Hunyad megyei szervezete támogatta.

A kiállítás április végéig tekinthető meg a dévai Téglás Gábor Elméleti Líceumban.