Jelenlegi hely

Adj' Isten magyarok - 25 éves az ORF magyar nyelvű műsora

/ Bedőcs Krisztina /
bedocs.krisztina képe
2015. november 19-én ünnepelte az ORF Burgenland a csatorna története során az első magyar nyelvű műsor programba kerülésének 25. évfordulóját. A csatorna 1990-től kezdve évi négy magyar nyelvű TV-adást sugárzott, majd 2002-től „Adj’ Isten magyarok” címmel évi hat alkalommal számoltak be az ausztriai magyar közösség érdekességeiről, életéről. A másfél órás jubileumi ünnepségre a kismartoni ORF Burgenland székházban került sor.

Az évfordulón szép számban jelentek meg a burgenlandi magyar népcsoport és a bécsi magyarok képviselői is, a programot pedig néptáncsoportok, zenekarok, kórusok segítségével tették még ünnepélyesebbé. A csoportok közül először Csörge Kindermusikgruppe lépett fel hegedűelőadásukkal, majd a Csörge Zenekar felnőttjei mutatták be tudásukat. Sor került a műsor történetéből egy rövidebb visszatekintőre is.

Az első adásra 1989.12.08-án került sor, amelyben egy kerekasztalnál tárgyalták a burgenlandi magyarság helyzetét. A 25 év során az Ausztriában élő magyar népcsoport számos rendezvénye, kulturális eseményei kerültek képernyőre. Az első években több háziasszonya is volt az adásnak, a felelős főszerkesztő 20 éven keresztül pedig ugyanaz a férfi, Baumgartner Gerhard volt. A 25 év alatt tudósítottak politikai történésekről, dokumentálták a magyar egyesületek és szervezetek gazdag kulturális és hagyományőrző tevékenységét, jelen voltak vallási eseményeken, részt vettek gasztronómiai rendezvényeken és a sporteseményekről sem feledkeztek meg.

2012-ben Kelemen Dorottya vette át a műsorvezetést, aki a stúdió helyett külső helyszíneket választott, ezzel is közelebb hozva a műsort a nézőkhöz. Az adások nemcsak műsoridőben, hanem az ORF magyar nyelvű honlapján utólag is megtekinthetők. A negyed évszázad alatt összesen 125 alkalommal került adásba az „Adj’ Isten magyarok”.

A műsor alatt a teljesség igénye nélkül fellépett még a Délibáb néptáncegyüttes, a Burgenlandi Magyarok Kultúregyesület kórusa Villányi Eszter vezetésével, a Felsőpulyai Magyar Kórus, a bécsi Napraforgók néptáncegyüttes is. A rendezvényről készült összefoglaló, amelyet az ORF természetesen be is mutatott, ide kattintva megtekinthető.