Jelenlegi hely

Adj’Isten magyarok! Ünnepi Gálaest az ORF Burgerland kismartoni stúdiójában

/ Miklós Tünde /
miklos.tunde képe
November végén az ORF Burgenland kismartoni stúdiójában mintegy kétszázan ünnepeltük közösen az Adj' Isten magyarok című magyar nyelvű televíziós magazin 25. születésnapját.

Az elmúlt negyed évszázad során 125. alkalommal került adásba az ORF magyar nyelvű magazinműsora, amely az ausztriai magyarok mindennapjairól szól. Ebből az alkalomból ünnepi gálaestet rendeztek, amelyre meghívást kapott az Ausztriai Magyar Szervezetek Kerekasztala, és a Központi Szövetség is. A jubileumi ünnepséget Kelemen Dorottya moderálta.

A kismartoni ORF központ stúdiójában megrendezett gálaesten a Bécsi Magyar Nagykövetséget Csobánci-Horváth Iván képviselte. A vendégek között volt Szabó Vilmos magyarországi országgyűlési képviselő, Martin Ivancsics, az ORF alapítványi tanácsosa, Nikolaus Berlakovich az Osztrák Nemzeti Tanács képviselője, és Karl Hofer az ORF Burgenland egykori intendánsa. (Az ő igazgatósága alatt került adásba 25 évvel ezelőtt először az Adj Isten magyarok). Az ORF vezetői és a politikai élet képviselői mellett jelen voltak a magyar népcsoport vezető személyiségei is. A díszvendégek között találkozhattunk  az ORF Dancing Stars című show műsorából ismert profi táncossal, Ekker Balázzsal és feleségével, Guschelbauer Alizzal.

Az ünnepi műsor részeként az ORF magyar szerkesztőségének munkatársai két filmes összeállításban mutatták be az ausztriai magyarokról ausztriai magyaroknak szóló TV-magazin történetét, 1990-től napjainkig. Az est folyamán bécsi és burgenlandi hagyományőrző csoportok színvonalas előadásait is láthattuk. A fellépők között voltak a Kerekasztal tagjai közül a bécsi Délibáb és a Napraforgók néptánccsoportok. Emellett az őrvidéki Csörge zenekar, az Őri Banda citerazenekar, a szombathelyi Boglya együttes, a Felsőpulyai Magyar Kórus és a Burgenlandi Magyar Kultúregyesület kórusa is színpadra lépett. A lendületes táncelőadásokat élőzene kísérte, amelyet az ausztriai magyar népi zenekarok játszottak. Az gálaest táncházzal zárult, ezt követően a meghívottakat magyaros büfé várta az ORF tartományi stúdiójának aulájában.