Jelenlegi hely

Adventi ének- és szavalóverseny Rahón

/ Simon Andrea /
simon.andrea képe
Az adventi időszak egyik jeles eseménye Kárpátalján a Rahón megrendezésre kerülő Adventi ének és szavalóverseny. Immár 5. alkalommal gyűlt össze az elmúlt szombaton, december 17-én a járás apraja – nagyja a rahói magyar óvoda és iskola épületében. Nagybocskóról, Terebesfejérpatakról, Gyertyánligetről, Rahóról, Zipzeraiból, és Kőrösmezőről érkeztek gyerekek óvódás kortól a középiskolai kategóriáig.
Adventi ének és szavalóverseny RahónA rahói gyerekek karácsonyi műsorral készültek a verseny napjáraAz Adventi ének és szavalóverseny zsűrijeMikulyák László rahói esperes és Vajda Sándorné Budapest V. kerületi képviselőasszony

Az esemény fővédnöke Vajda Sándorné, Budapest V.kerület – Belváros képviselőasszonya, aki természetesen idén is jelen volt a megméretésen. A magyar óvoda és iskola diákjai egy kedves karácsonyi színdarabbal készültek a jeles alkalomra. A versenyre érkezett 49 gyermek és fiatal ezután izgalommal hallgatta végig a köszöntéseket, és várta, mikor bizonyíthatja felkészültségét a szakmai zsűri előtt. Az énekverseny zsűrielnöke Számadó Gabriella, a Magyar Állami Operaház énekesnője volt, míg a versmondók Arapovics Miklós – a budapesti Szemere Bertalan Általános Iskola és Gimnázium igazgatója – elnökletével felállt zsűri előtt szavaltak. A versenykiírás értelmében az óvodásoknak csupán szabadon választott dalokat, verseket kellett bemutatniuk.Az iskolások először a szabadon választott énekeket,verseket mutatták be, ez alapján választotta ki a zsűri, hogy kik azok, akik előadhatják az előzőleg megkapott kötelező műveket. Az összes elhangzott alkotás valamilyen módon az adventhez vagy a karácsonyhoz kapcsolódott.

A rahói magyar iskolában valóban izgatott várakozással telt advent negyedik szombatja. Délután két óra körül már a kicsik és nagyok is alig várták az eredményeket. A zsűri tagjai, pártatlanok lévén, nem ismerték a gyerekeket, így csak a vers és az ének megértését és annak előadását értékelték. Mindkét zsűrielnök szóban értékelte a gyerekek felkészültségét, a felkészítő pedagógusok és szülők eredményes munkáját. Különös élmény volt számukra, hogy az anyaországtól távolabb eső területeken is milyen fontos a magyar nyelv ápolása, és mennyit tesznek ezért a fiatalok. Itt Kárpátalján nagy erőfeszítést igényel magyarnak lenni, megőrizni ezt a különleges anyanyelvet, ismerni és ápolni a magyar kultúrát.

Dr. Kötél Emőke – Petőfi ösztöndíjas, magyar és történelem szakos tanár – zsűritagként szakmai szempontból értékelte a hallottakat. Kiemelte, mennyire meglepődött, hogy ilyen magas szintű produkciókkal találkozott.  Elmondta, milyen kellemes meglepetés volt a zsűri számára, hogy nemcsak "betanult", hanem igazi értő előadásokat is hallhattak, amelyeken látszott a beletett munka, a korosztálynak megfelelő szövegválasztástól egészen a kiművelt előadásig.

A résztvevők nem mentek haza üres kézzel, hiszen mindenki kapott elismerő oklevelet, valamint a Budapest V. kerületi intézmények és az oda járó diákok jóvoltából egy-egy doboz ajándékot. Nagy volt az öröm az arcokon! A verseny győzteseinek kijáró díjakat Lovas Ilona, a budapesti Panoráma Világklub társelnöke adta át.

Az énekverseny első helyezettjei kategóriánként:

Óvodások:

1.            Melynicsuk Márta – Rahó

Iskolások 1-4. osztály:

1.            Smocer Emíilia – Rahó

5-8. osztály:

1.            Jacuk Karolina – Rahó

9-11. osztály:

1.            Hudák Mária - Gyertyánliget

 

A versmondó verseny nyertesei:

Óvodások:

1. Reparuk Márton – Rahó

1-4. osztály:

1. Antoszják Demeter – Rahó

5-8. osztály:

1.  Korent Tímea – Gyertyánliget

9-11. osztály:

1. Popovics Antal – Nagybocskó

Az adventi eseményen jelen volt Viktor Medvigy, Rahó polgármestere, Erdei Péter beregszászi konzul, illetve Cigler Tibor járási főmódszerész, akik a gyermekprodukciók elbírálásában is szerepet vállaltak. Kovács Eszter, a szatmárnémeti Ady Endre Társaság felajánlását személyesen adta át a gyermekeket felkészítő pedagógusoknak.

A rendezvény másnapján Számadó Gabriella operaénekes jótékonysági koncertet adott a rahói Katolikus Templomban, az adventi időszak így igazán különleges ünnepi lezárást kapott. A rendezvény sikere Mikulyák László, rahói esperes és az őt segítő pedagógusok munkájának köszönhető.

Írta: Dr. Kötél Emőke és Simon Andrea