Jelenlegi hely

Adventi és karácsonyi koncertek

/ Mandácskó Eszter /
mandacsko.eszter képe
Karácsonyhoz közeledve minden horvátországi település ünnepi díszbe öltözött, az utcákra, terekre kikerültek az égősorok, karácsonyfák, kis Betlehemek, adventi koszorúk. Minden városban a szeretet ünnepéhez méltó, meghitt, énekes és táncos programokat szerveztek kultúrotthonokban, iskolákban, központi tereken. A vukovári Őszirózsa Asszonykórus két rendezvényre volt hivatalos decemberben. Elsőként Laskóra utaztunk, ahol a horvátországi magyar és magyarországi kórusok adventi találkozóján vettünk részt, majd Vukovár város kisebbségeinek szervezett karácsonyt váró rendezvényén szerepeltünk.
vukovárvukovárvukovárvukovár

A laskói Petőfi Sándor Kultúregyesület több mint 10 évvel ezelőtt szervezett először adventi kórustalálkozót, ami mára Baranya és Szerém megye magyarságának egyik legkiemelkedőbb adventi rendezvényévé vált. Helyszínként általában a Laskói Általános Iskola aulája szolgál, ahol a horvátországi magyar énekkarok mellett magyarországi kórusokat is szerepelnek.

Advent harmadik hétvégén magyar és más nemzetektől átvett adventi és karácsonyi énekeket és feldolgozásokat hallhattunk. A vukovári csoport mellett fellépett a házigazda, az Alfalusi Vegyes Kar, mellettük az újbezdáni, sepsei, szentlászlói, dályhegyi, eszék - rétfalusi magyar kórus és Magyarországról Kislippó és Kozármislény kórusa.

Az eseményen jelen volt Jankovics Róbert, a horvátországi magyarság parlamenti képviselője, valamint a Bellyei járás elöljáró-helyettese, Varga Gábor, aki dicsérettel illette az Alfalusi Vegyes Kar tevékenységét, amellyel az egész járás hírnevét öregbítik. A járás nemrég egy új digitális zongorával ajándékozta meg a kórust.

A meghitt hangulathoz a gyönyörű ünnepi háttér is hozzájárult, amit felhasználva kisebb fotózást szerveztünk a vukovári asszonyoknak.

Ugyanezen a hétvégén Vukováron is ünnepi koncert volt a város Fő terén - a karácsonyi vásár keretében. Itt a település kisebbségi egyesületeinek énekkarai léptek fel és mutatták be nemzeti karácsonyi és ünnepi repertoárjukat. Énekelt a ruszin, a német, a szerb és a magyar kar. Gyönyörűen feldíszített háttér emelte az előadás fényét.