Jelenlegi hely

Adventi készülődés a Zsil-völgyében

/ Szedlák Katalin /
szedlak.katalin képe
Advent a karácsonyra való készülődés időszaka. Karácsony közeledtével eltölt bennünket az örömteli várakozás érzése. Ez történt a lupényi hagyományőrző est tagjaival is, akik minden szerdán összeülnek, és a régi hagyományokat idézik fel. Ilyen például a zsinórozás, kivarrás vagy a festés is. November 25-én délután, viszont nem varrtunk, de még hímezni sem hímeztünk, hanem adventi koszorúkat készítettünk.

 

 Advent, az ünnepet megelőző négy hét, a karácsony megünneplésének szerves része, a karácsony előkészületi ideje. Az adventi időszak (adventus: latin eredetű szó, megérkezést, eljövetelt jelent), melynek eredete az V-VI. századba nyúlik vissza, a keresztény hagyomány szerint a karácsonyra való lelki készülődés ideje, várakozás az Úr eljövetelére. A négy hétből álló advent a Szent András ünnepéhez – november 30. – legközelebb eső vasárnaptól december 24-ig tart.

Advent hagyományosan az év legcsendesebb időszaka. De az adventre való készülődés nálunk igen hangosan zajlott. Mindenkiben előbújt az a kisgyermeki énje, aki anno még szüleivel és nagyszüleivel énekelgetett otthon koszorú készítése közben. Így hát felidéztük azokat a nótákat, kántálásokat, amiket otthonról hoztunk. Szép lassan a rideg, borús kinti időt pillanatok alatt elfelejtettük. Bár manapság már közel sem olyan nyugalmas ez az időszak, mint amilyen egykor volt. A sütés-főzés, bevásárlás, ajándékok készítése és beszerzése az ünnepi készülődés része. Mi nem főztünk ezen a napon semmi különlegeset, csak teát és egy csomó zsíros kenyeret kentünk sok-sok hagymával a tetején. Viszont ettől olyan erőre kaptunk, hogy 2 óra alatt tizenegy darab koszorút sikerült elkészítenünk.  

Az advent jelképe az adventi koszorú, mely általában fenyőágból készül, és négy gyertyát helyeznek rá.

A várakozás során – karácsonyhoz közeledvén – minden vasárnap eggyel több gyertyát gyújtunk meg, végül a negyedik gyertya fellobbanása a karácsony eljövetelét jelzi. A keresztény hitvilágban a fény a reményt és a világosságot jelképezi, mely Krisztus születése révén lép be az emberek életébe.

 Advent első vasárnapján az Unitárius templomban gyújthattuk meg az első gyertyát, azon a koszorún, amit tiszta és szeretettel teli szívvel készíthettünk el EGYÜTT!

Mindenkinek békés és szeretetben gazdag adventi időszakot kívánunk!