Jelenlegi hely

Adventi teadélután Torontálvásárhelyen

/ Gál Veronika /
gal.veronika képe
Torontálvásárhely Dél-bánsági település, Antalfalva közsében, eredeti nevén Develák, később Debelják és Debeljácska, 1888-ban a Torontálvásárhely nevet kapta, majd ismét Debelyacsa lett. Kincstári birtok volt, melyet 1750-ben a délmagyarországi kincstári puszták bérlő társasága bérelte. 1794-ben a kincstár hódmezővásárhelyi, szentesi, makói és gyomai református vallású magyarokat telepített ide. 1910-ben a település 5180 lakosából 4848 magyar, 105 német, 130 szerb volt. A 2002-s népszámlálás idején a közel 5300 fős helység 53 százaléka vallotta magát magyarnak. Az 1883-ban épült impozáns templomépület minden tekintetben uralja a nagy kiterjedésű települést, ahol széles, egyenletes utcák keresztezik egymást és bizonyítéka annak, hogy a református vallású lakosság régóta itt él.
reformatus_templomcsoportok_bemutatasaaranytu_dijemleklap

A torontálvásárhelyi Pipacs Nőegylet szervezésével advent első vasárnapján tartották a Dél-bánsági települések idei utolsó teadélutánját, melynek  az 1918-ban alapított torontálvásárhelyi  vadászegyesület székháza adott otthont. A meghívott települések kézimunkázó csoportjai mellett jelen voltak a helyi katolikus, valamint református egyházközség képviselői.

A vendégek köszöntése után a hagyományoknak megfelelően ezúttal sem maradt el az ünnepkör első gyertyájának meggyújtása, majd sorban bemutatkoztak a Sándoregyházáról, Székelykevéről (a Varrócska Kézimunkacsoport), továbbá a helyi Magyar Művelődési és Művészeti Központ berkeiből, valamint Muzslyáról, Óbecséről (a Szendrey Júlia Kézimunkacsoport), Erzsébetlakról és Hertelendyfalváról érkezett csoportok. Az adventi gyertyafény mellett elhangzott versek, gondolatok és dalok emelték az ünnepre való készülődés hangulatát.

A teadélután alkalom volt a házigazda nőegylet legutóbbi díjának méltatására is. Október elején a Budapesten megtartott  XV. Délvidéki Napok keretében ugyanis a torontálvásárhelyi  kézimunkázó asszonyokat is díjazták a MIRK Multietnikus Hobby Club működtetői. A Fekete Ilonka, Csanki Rozália, Nagy Éva, Kolinger Ilona, Balogi Rozália, Kiss Ilona, Kiss Rozália, Fábián Mária, Becsei Katalin, Borbás Eszter és Alföldi Eszter felállású csapat az Aranytű díjat vehette át. A  zenét Győri Zoltán és Becsei Károly zenészek szolgáltatták, advent első vasárnapját  a gazdag és ötletes tombola nyeremények kisorsolásával zárták.