Jelenlegi hely

Adventi vásár Felsőszeliben

/ Dancsa Anita /
dancsa.anita képe
2015. december 11-12-én a Galánta és Vidéke Társulás immár hatodik alkalommal szervezte meg Felsőszeliben az adventi vásárt.

A szervezet alapítói, Horváth Judit és Horváth Adrián már évek óta végzik a Galánta vonzáskörzetébe tartozó térségben a civil élet élénkítésére és színesítésére irányuló tevékenységüket. 2010. novemberében döntöttek úgy, hogy jogilag is bejegyzett szervezetté válnak. A társulás a Rákóczi Szövetség célalapjai közé tartozik.

A hagyományok ápolása, a magyarságtudat erősítése, a közösségépítés szellemében szervezték meg idén is az adventi vásárt. A két napos rendezvénysorozat számos programot, lehetőséget kínált mind a gyermekek, mind a felnőttek részére.

Pénteken, az öreg iskola épületében a KNIHY-MOLNÁR-KÖNYV támogatásával könyvvásár fogadta a kicsiket és a felnőttek. A legkisebbek kipróbálhatták az ugráló várat, meséket, filmeket nézhettek, a nagyobb gyermekek pedig elsajátíthatták a mézeskalács készítés fortélyait, a kézműves foglalkozás keretén belül karácsonyi témájú tárgyakat, díszeket készíthettek.

Szombaton, két helyszínen folytatódott a program. A régi iskola épületében karácsonyi filmeket tekinthettek meg az érdeklődök, de kreativitásukat is fejleszthették a mézeskalács díszítése, illetve a kézműves foglalkozás során. Az iskola melletti parkban a kirakodóvásár adott helyet a helyi kézművesek termékeinek.

   

A járás termelőinek, mestereinek tematikus asztalairól különböző kézzel készített portékákat vásárolhattak meg a vásárra kilátogatók.  Az érdeklődök kürtös kalácsot, mézes süteményeket, házi sajtokat vehettek. A kínálatot bio kozmetikumok, horgolt babák, bábok, gyöngyfűzéssel készült ékszerek, ajándéktárgyak, kézzel készített gyertyák, foltvarrás technikával készült terítők, takarók, kosarak gazdagították. A vásárra kilátogatók forró teát, puncsot ihattak, sült gesztenyét, sült tökök ehettek.

Idén is lehetőségük volt a helyi lakosoknak bekapcsolódni a cipősdoboz akcióba, a kis ládikóba összekészített ajándékokat gyermekotthonban élő gyerekekhez juttatják el.

Az adventi vásár segítséget nyújtott az ünnepre való lelki ráhangolódásban, a látogatók ajándékokat találhattak szeretteiknek, az ízek, illatok és maga a látvány pedig biztosan felébresztette a bennük szunnyadó karácsonyváró gyereket.