Jelenlegi hely

Ág Tibor Napok

/ Balázs Mihály /
balazs.mihaly képe
A Zobor-vidéki Gímesen a három éve elhunyt népzenekutatóra, népdalgyűjtőre, Ág Tiborra emlékeztek. A három napos rendezvény 2016. október 21-én kezdődött V. Nagy János ógyallai fafaragó kiállításának megnyitójával, melyet a Ghymesi Igricek műsora követett
Zoboralji népviseletnyitóbeszédszázdi citerazenakar Zoboralji asszonyok

A Zobor-vidéki Gímesen a három éve elhunyt népzenekutatóra, népdalgyűjtőre, Ág Tiborra emlékeztek. A három napos rendezvény 2016. október 21-én kezdődött V. Nagy János ógyallai fafaragó kiállításának megnyitójával, melyet a Ghymesi Igricek műsora követett.

Az Ág Tibor napok másnap szakmai előadásokkal kezdődött, ahol az érdeklődőkkel neves néprajzosok – Jókai Mária és Katona István –  ismertették a zoboralji viseletet, a vidék tánctípusait. Takács András néprajzkutató Ág Tiborral végzett közös munkájukra emlékezett, míg Katona István a Nyitrai dukátus Árpád-kori jelentőségéről tartott előadást.

A Magyarországról érkezett Langaléta Garabonciások színes, vidám műsorát gyermekek és felnőttek egyaránt élvezték. Az ünnepi gálaműsort Púchovsky László, Gímes község polgármestere és Szabó József, a Magyar Nagykövetség első beosztottja nyitották meg. A nagykövetség munkatársa köszöntőjében elmondta, Ág Tibor nem csak Felvidék kiemelkedő egyénisége, hanem az egyetemes magyarság számára is érték. Párta, párta címmel került bemutatásra a zoboralji lakodalmas a vidék hagyományőrzőinek előadásában. A gímesi kultúrház színpadán kivételes szépségű lagzis népszokások jelentek meg, a lánykérés, dunnavivés, párta felkötése, lánybúcsúztató, hajnalégetés. A nagy sikerű produkciót követően a százdi citerazenakar és a Ghymesi Igricek műsora következett. A nagymegyeri Megyer Táncegyüttes zobor-vidéki táncokkal nyitotta fergeteges műsorát, a folytatásban pedig mezőségi és csallóközi láthatott a közönség.

A rendezvény zárónapján ünnepi szentmisén vettek részt a hívők a gímesi templomban, majd Écsi Gyöngyi műsorát nézték végig az érdeklődők. Az előadóművész elmondta, gyakran kísérte Ág Tibort gyűjtőútjain, többek közt a Zobor-vidékre is. Zoboralji, gímesi és bábindali gyűjtésű énekek hangzottak fel előadásában, mesélt életről és halálról, hitről és magyarságról. Útravalóul elmondta: Amíg megtartjuk anyanyelvünket és hitünket, lehet bárhol a határ, megmaradunk.