Jelenlegi hely

Ahol jövőre mindenképp ott a helyed: Szeben Megyei Magyar Napok

/ Varga Emese Anna /
varga.emese képe
2015. október 16. és 25. között a Szeben megyei magyarok ünnepelték összetartozásukat. Idén tizenhetedik alkalommal rendezte meg a Romániai Magyar Demokrata Szövetség Szeben megyei szervezete, az Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesület Szeben megyei szervezete és a Medgyesi Magyar Demokrata Ifjúsági Szövetség a Szeben Megyei Magyar Napok rendezvénysorozatot.
Nagyváradi Színház Szigliget Társulatának előadásaMedgyesi Gyöngyvirág néptánccsoport fellépése a Kosaras/Szüreti BálonDr. Jitianu Liviu előadása "Az autonómiáról" címmel a református gyülekezeti teremben, MedgyesenXVII. Szeben Megyei Magyar Napok záró estéje

A szervezők Medgyesen kívül, a környező települések, Szentágota, Erzsébetváros, Balázstelke, Kiskapus, Somogyom, Küküllőalmás magyar ajkú lakosainak is kedveztek programjaikkal.  A rendezvénysorozatot a Nagyváradi Színház Szigliget Társulatának előadása nyitotta meg, majd a hét folyamán különböző változatos programokon vehettek részt az érdeklődők.

A kiskapusi közönséget az evangélikus templomban, a Petőfi Sándor Program segesvári ösztöndíjasa, Ferencz Orsolya klasszikus zenei válogatásával örvendeztette meg, akit Tóth Edit medgyesi kántornő kísért orgonán. A műsor színvonalát emelte Szabó Helga és Kerekes Kinga, akik magyar népdalokat adtak elő, valamint Buryán Tünde Wass Albert Üzenet haza című versét szavalta el.

Medgyesen a Kosaras/Szüreti Bálon a helyi Gyöngyvirág néptánccsoport fellépésével alapozta meg a jó hangulatot, ahol a részvevők hajnalig táncoltak és énekeltek. A medgyesi néptánccsoport Szentágotán is bemutatta, hogyan táncolnak a Küküllő mentén. Az Adolf Kolping gyermekotthonban pedig a Zurgó együttes táncházában sürögtek-forogtak a kicsik és a nagyok.

A Törpeklubon az óvodások és kisiskolások népdalokkal, népi játékokkal ismerkedtek, majd szombaton Póra Zoltán és a Stone Hill gyermekműsorán szórakoztak. Míg a sportok kedvelői foci- és asztalitenisz bajnokságon mérték össze tudásukat.

Az irodalom és a művészetek kedvelőinek is kedvezett a magyar napok rendezői gárdája. Halmágyi József Attila, marosludasi református lelkész úr MAGYARnak MAGYARul MAGYARázni címmel tartott előadást a magyar nyelv ideológiai hátteréről, lélektanáról, belső logikai rendszeréről.  E mellett a vásárhelyi Artsy M Theatre Troup diáktársulat József Attila verseinek feldolgozásában „Elutazni Önmagunkhoz” című előadását az Erzsébetváros-i, a Somogyom-i és a Küküllőalmás-i közönség is megtekintette.

A XVII. Szeben Megyei Magyar Napok tíz napos rendezvénysorozat záró hétvégéje is tartogatott még meglepetéseket és igényes, kulturált szórakozási lehetőségeket a Szeben megyei magyar közösség számára.

Október 23-án, pénteken az 1956-ös hősök emlékére a medgyesi református templom udvarán helyezett el a helyi közösség emléktáblát, melyet a medgyesi Református Egyházközség nevében Orosz András és Turzai György presbiter, az Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesület medgyesi szervezete nevében Csifó Levente és a Szeben megyei RMDSZ nevében Dr. Balázs Béla koszorúztak meg a hősök iránt érzett tiszteletük jeléül. A koszorúzás után Dr. Jitinau Liviu professzor tartott előadást „Az autonómiáról” címmel.

Az ’56-os elesettek mellett a rendezvénysorozat keretein belül a nemrégiben elhunyt Jakab Árpád medgyesi képzőművész tiszteletére megemlékezést tartottak a református imateremben, ahol alkotásai megtekinthetőek. A megemlékezésen a helyi közösség tiszteletét és nagyrabecsülését fejezte ki a képzőművész hozzátartozóinak.

A szervezők a fiatalabb korosztályról sem feledkeztek meg a szervezés során, hiszen műsorkínálatuk számukra is csábító lehetett. Gondolok itt az október 24-i estére, amikor a Slam Poerty műfaj erdélyi képviselői látogattak el Medgyesre. A Traube borpincéjében ismerkedett a közönség a kreatív és őszinte előadók modern költészetével.  A hangulatot tovább fokozta Dj Pici (PIKOWATT), aki már sokadik alkalommal perdítette táncra a medgyesi fiatalokat és tette felejthetetlenné a MADISZ bulijait! A XVII. Szeben Megyei Magyar Napok rendezvénysorozat október 25-én ért véget.  A Traube teremben 18:00 órától a zárórendezvényen fellépett a Szomszédnéni Produkciós Iroda stand-up comedy előadásával, valamint a műsor színvonalát emelte Koszika and the HotShots zenekarával.

A rendezvény célját tekintve - amely a Szeben megyei magyar közösség kulturális szórakoztatása és összefogása, szellemi örökségünk megőrzése és ápolása, valamint továbbadása - sikeresnek mondható. Összességében egy nagyon sokoldalú, minden korosztályt megszólító eseménysorozaton vehettek részt azok, akik ellátogattak a programhelyszínek valamelyikére. Szórványterületen példaértékű rendezvénysorozatra látogathatnak el az érdeklődők.