Jelenlegi hely

"Ahol a hősöket nem felejtik, ott mindig lesznek újak"

Október 23-ai megemlékezés Petrozsényben

/ Tímár Karina /
timaru.andreea.carina képe
A petrozsényi magyar közösség október 24-én tartott méltó megemlékezést az 1956-os forradalom és szabadságharc tiszteletére. A délutáni szentmisét követően a közösség apraja-nagyja részt vett az ünnepi eseményen, amelyet a Caritas dísztermében rendeztek meg.
megemlékezésmegemlékezésmegemlékezésmegemlékezés

A Szent Borbála római katolikus plébánia és a helyi RMDSZ minden évben megszervezi az 1956-ban kirobbant forradalomra és szabadságharcra való megemlékezést, melyet idén októberben a szokásos havi Magyar esten rendeztek meg. A római katolikus templomból az ünnepi szentmisét követően mindenki átvonult a Caritas dísztermébe. Elöljáróban Szász János plébános úr köszöntötte a résztvevőket, és ismertette az est programját, majd felkérte Bodó József nyugalmazott lupényi történelemtanárt, hogy beszéljen az 1956-os eseményekről. A tartalmas előadás igen hasznosnak bizonyult, mivel az idősebb korosztályból sokakban olyan emlékeket ébresztett, melyekről lelkesen meséltek tovább a gyerekeknek az est folyamán.

        

A Mihai Eminescu Magyar Tagozatú iskola diákjai és a Jézus Szíve Gyermekvédelmi Központ gyerekei az első sorokat elfoglalva figyelmesen végighallgatták a tanár úr előadását és ezt követően pár verssel emlékeztek meg a forradalomról. 1956 meghatározó jelképe, a lyukas zászló, amely október 23-ai tüntetésen a Bem-szobornál jelent meg legelőször, nálunk sem maradt el, a nemzeti színbe öltöztetett gyertya mellett jelképezte az eseményt.

    

Az est további részében a Szórványból szórványba című előadássorozat első előadását hallgathatták meg a résztvevők. Az előadás, a “Moldvai magyarok - A vallás, oktatás és a közösség szerepe az identitástudatban” címet viselte. Az erős kíváncsiság a más szórványban élők iránt ez alkalommal is megmutatkozott, hiszen érdekes kérdések, megjegyzések hangzottak el. Végezetül pedig családias hangulatú beszélgetések alakultak ki.