Jelenlegi hely

„Ama nemes harcot megharcoltam, futásomat elvégeztem, a hitet megtartottam”

Lévára érkeztek a Gróf Esterházy János Emlékfutás résztvevői

/ Martin Vivien /
martin.vivien képe
Egy maroknyi csapat mert nagyot álmodni.

Több mint 700 km, 7 nap, 22 település, 22 emlékhely, rendületlen kitartás. Ez várt a 10 fős futócsapatra, mely Zsélyi Zoltán vezetésével arra vállalkozott, hogy átfutják Felvidéket, kelettől nyugatig, érintve minden olyan települést, ahol emléket állítottak Gróf Esterházy Jánosnak. Ők különös módját választották annak, hogy tiszteletüket tegyék a mártírsorsú felvidéki politikus megtépázott emléke előtt.

      

A Gróf Esterházy János Emlékfutás résztvevői szeptember 15-én a délutáni órákban érték el Léva város határát, ahol a Czeglédi Péter Református Gimnázium lelkes diákjai és tanárai várták, hogy csatlakozhassanak hozzájuk. Együtt tették meg az utat a gimnázium épületéig, ahol a lévai magyar szervezetek vezetői, és az iskola tanárai már nagy tisztelettel várták a kitartó csapatot. Kiss Beáta igazgatónő köszöntötte a futókat, majd az erdélyi származású Juhos Gábor is megosztotta velünk néhány gondolatát, az elmúlt napok élményeit. Ezt követően felkötésre kerültek az emlékkeresztre a Czeglédi Péter Református Gimnázium, a Lévai Szent László Kör, a Reviczky Ház, a Lévai Magyar Asszonyok Ligájának szalagjai, és az igazgatónő átadta a lévai földet. A futók ugyanis az általuk érintett települések áldott rögéből gyűjtötték össze a gróf sírhantát alkotó földet. A nemzeti himnusz felcsendülése után, egy szerény állófogadásra invitáltuk a résztvevőket, melyet kötetlen beszélgetés övezett.

Másnap délelőtt esőben bár, de nagy lelkesedéssel indult tovább a csapat, hogy megtegyék az utolsó kilométereket is. Ezzel elérjék kitűzött céljukat, elérjenek Alsóbodokra, és több száz emberrel együtt ők is részt vegyenek az Esterházy János Kegyeleti Megemlékezésen.

Fotók: Müller Péter