Jelenlegi hely

Amilyen a készülődés, olyan az ünnep

Ünnepi készülődéssel töltöttük a hétvégét Aknaszalatinán

/ Vargyas Ildikó /
vargyas.ildiko képe
A kézműves foglalkozás szombaton délután három órakor, a Szent Család Karitász Házban vette kezdetét, ahol adventi koszorúkat és más karácsonyi dekorációkat készítettünk.

A karitászvezető Ruszányuk Zsuzsa néni meleg teával, szalagokkal, díszekkel, kézműves eszközökkel és karácsonyi zenékkel várta a kicsi és nagy gyerekeket. Tőle kaptuk a helyet és minden nyersanyagot. Karácsonyi énekekkel és vidám beszélgetéssel hangolódtunk. Végül kezdetét vette a munka. Hiába szúrtak a tűlevelek, a kicsik elszánt lelkesedésessel készítették az ajtódíszeket.

 

Készítettünk egy nagy koszorút vendéglátóinknak is, amely egész adventben a házat fogja díszíteni. A nap végén senki sem távozott üres kézzel. Megbeszéltük, hogy minden adventi hétvégén találkozunk, és együtt készülünk a karácsonyra. Mézeskalács, képeslapkészítés, karácsonyfadíszek gyártása a terv, amellyel meglephetjük szeretteinket, barátainkat. Köszönjük Zsuzsa néninek a támogatást!

  

Másnap reggel ismét találkoztunk a templomban és meggyújtottuk az első adventi gyertyát. A karitászvezető rövid elmélkedéssel, a lányok pedig adventi zenével tették meghitté a hangulatot. A gyertyagyújtás után, részt vettünk  az első adventi szentmisén.

Janig Péter atya, összefoglalta az advent lényegét. Képletesen végigvezetett minket az úton, amelynek célja a Megváltó születése. Szó esett elcsendesedésről, szimbolikáról, adventi színekről, a lélek útjáról és a böjtről. Majd a napi evangéliumi részhez kapcsolódóan osztotta meg gondolatait a jelenlévőkkel.

Végül hétfőn reggel, a Bolyai János Középiskola udvarán elhelyezett, hatalmas adventi koszorú előtt gyülekezett az egész iskola. Bíró Ágnes hitoktató vezetésével rövid műsort adtak a gyerekek. A hatalmas koszorún az első adventi fényt Benedek Imre igazgató úr gyújtotta meg.  

Évszázados emberi tapasztalat, hogy a nagy eseményekre készülni kell.  A rendelkezésünkre álló adventi időben megpróbáljuk rendbe tenni környezetünket, emberi kapcsolatainkat, szívünket. Hétről hétre összegyűlünk és meggyújtjuk a bűnbánat időszakát jelző lila gyertyákat és végül az utolsót, a rózsaszínt az öröm vasárnapján. Minden nap próbáljuk tudatosítani magunkban, hogy van okunk az örvendezésre!

 

 

Aranyosi Ervin: Advent – első gyertya

Advent első vasárnapján

felgyullad egy gyertya fénye.

Melegítse át szívedet,

legyen fénylő eredménye.

 

Kezdődik a csodavárás,

ahogy egykor Jézust várták:

szeretettel, bizalommal,

a tűz lángját körül állták.

 

A megváltó tiszta fényt hoz,

szeretetet, ami éltet.

Felemel a puszta földről,

Isten fiává fogad téged.

 

Szeretettel tárd ki lelked,

öleld át a nagyvilágot,

kívánd azt, hogy minden ember

itt a Földön, legyen áldott!