Jelenlegi hely

Arany János nyelvének őrzői

/ Patócs Júlia /
patocs.julia képe
A költészet napján az anyanyelv fontosságát hirdette Arany János városának diákcsapata. A Csonkatorony tövében felcsendült az Örökségünk című dal.

Örökségünk mottóval mozgalom indítását jelentette be a nemzetpolitikáért felelős államtitkár idén januárban. A kezdeményezés célja, hogy egy dal segítségével megszólítsák a világ különböző pontjain élő magyarokat, és bevonják őket egy, a magyar nyelv megőrzését, a magyarság megtartását szorgalmazó mozgalomba.

Potápi Árpád János nemzetpolitikai államtitkár a kezdeményezést beharangozó sajtótájékoztatón elmondta: az Örökségünk című dal a magyar nyelv megőrzésére, a magyarság megtartására ösztönöz, miközben közösséget kovácsol, kiváló lehetőséget teremt arra, hogy erősítse a világ különböző pontjain élő magyarok kapcsolatát az anyaországgal és egymással.

Az Örökség című dal szerződje Gyulai István, paksi zenész. A szerzeményt az elmúlt néhány hónap során már több százan elénekelték, mindazok, akik érzik és értik a kezdeményezés fontosságát.  

Április 11-én Arany János városán volt a sor. A nagy költő nevét viselő helyi magyar iskola diákserege felsorakozott a Csonkatorony előtt. A dalt Negrau Mónika zenetanár tanította meg a felsősöknek, Pék Szallós Ildikó tanítónő pedig az alsó tagozatosokkal készült az eseményre. A költészet napi, énekszóban tett hitvallást Szabó Bettina és Trájer Balázs szavalata koronázta meg, őket Sánta Elza Hajnalka tanárnő készítette fel. A rendezvényt az Arany János Művelődési Egyesület égisze alatt tartották. A felvételért Jámbor Eriket illeti köszönet, aki szintén az Arany János Elméleti Líceum diákja.

A felvétel itt tekinthető meg.