Jelenlegi hely

Árpád ifjúsága példát mutat

/ Patócs Júlia /
patocs.julia képe
Másfél évvel ezelőtt megalakult az Árpádi Ifjúsági Szervezet Fechete Tibor vezetésével, s azóta rendszeresen szervezik a fiatalokat és a települést összekovácsoló rendezvényeket.
ArpiszArpisz

Árpád egy Dél-bihari település Nagyszalonta közelében, lakossága többségében magyar, mely megpróbál megmaradni a többségi román régióban. Árpádon már csak általános, elemi iskola létezik magyar tagozattal, az ötödikes kisdiákok vagy Nagyszalontán, vagy a román osztályokban tanulnak tovább.  A település lelkes, összetartó közössége évtizedek óta őrzi nyelvét és hagyományait, s a fiatalok is szívvel-lélekkel tevékenykednek szülőfalujukért.

Az Árpádi Ifjúsági Szervezet (ÁRPISZ) megalakulása is egyedi, a helybéli fiatalok egy csoportja elhatározta, hogy focibajnokságot szervez. Az évek óta egyre passzívabb település megmozdult, s jókedvvel állt a focipálya szélére. A következő évben más sportokat, szórakoztató próbákat is szerveztek a fiatalok, s ez a rendezvény Árpádi Fitt Nap néven már alkalmat adott arra, hogy kicsik és nagyok részt vállaljanak a versenyekben. Az első programokat újabbak követték. A fiatalok szerveztek farsangi bált és megünneplik a költészet napját – utóbbin tisztelegve Sárközi Gerő és Erdélyi József, helybéli költők emléke előtt. Kirándulást, sátortábort szerveznek, augusztusban a helyi specialitás,a dinnye kerül majd a középpontba. A fitt nap immár a falu napjává nőtte ki magát, a téli időszakban meg nagy, közös disznótorozással múlatják az időt. Emellett egész évben rendszeresen szerveznek kalákát, amikor a falu közös tereit tisztítják, csinosítják, virágot ültetnek, vagy karácsonyfát állítanak.

Munkájukkal kivívták a községközpont elismerését, így a hivataltól kapott anyagi támogatás segítségével ifjúsági központot alakítottak ki, internet elérési lehetőséggel, különböző játékokkal felszerelve. Esténként itt találkoznak a fiatalok, s remekül szórakoznak. Az ÁRPISZ tagsága jelenleg 33 fő, de szinte az egész település pártoló tagságuk.

Az árpádi fiatalok kiváló munkájára felfigyeltek a hasonló szervezetek is, 2015-ben az ÁRPISZ lett Bihar megye legaktívabb ifjúsági szervezete.

A munka továbbra sem áll meg, tudtuk meg Fechete Tibortól, nagyszabású terveik vannak, példásan bizonyítva, hogy kis, elszigetelt közösség is talpra állhat és sikeresen megmaradhat, csak egy lelkes ötletelő, lendületes vezető csapatra van szüksége.