Jelenlegi hely

Árvák a rászorulókért

A zsoboki gyermekek cipősdoboz akciója a módosi gyermekeknek

/ Simon Luca Eszter /
simon.luca.eszter képe
November 26-án Ottucsák Melinda (volt Petőfi ösztöndíjas) egy szívmelengető, az Ágoston Sándor Alapítvánnyal közös projekttel kereste meg a Bethesda Gyermekotthont. Arra gondoltak, mi lenne, ha a zsoboki gyermekotthon lakói idén először, cipősdoboz-ajándékokat készítenének rászoruló gyermekeknek.
AlkotásSzorgos kezek"Angyali üdvözlet"Csomagolás

Szerbiában, közel a szerb-magyar határhoz, Zsoboktól nagyjából öt órányi autóútra található egy vajdasági falu, Módos. Mintegy 2400 lakosa közül mindössze 250 ember magyar, a gyermekek száma pedig drasztikusan alacsony. A kicsik nagy része vegyes házasság szülötte, így ők nem tudnak olyan jól magyarul, mint szüleik vagy nagyszüleik. Az Ágoston Sándor Alapítvány minden év nyarán egyhetes magyar nyelvi tábort szervez a vajdasági szórványmagyarság részére Módoson.

A módosi magyar apróságoknak minden adventben az Ágoston Sándor Alapítvány visz karácsonyi csomagot. Sajnálatos módon idén az eddigi támogató nem tudta vállalni a budapesti gyűjtést. Ekkor jött az ötlet, hogy mi lenne, ha a zsoboki gyermekek adnának nekik ajándékot. Így felkérték a Bethesda Gyermekotthon lakóit, hogy idén ők készítsék el a meglepetést. Nagy lelkesedéssel kezdtek neki a csomagok elkészítésének.

Lelkes alkotás    

Melindától megkaptuk a rászorulók nevét, életkorát és nemét, így mindenkinek személyre szabott ajándékot lehetett kitalálni. A zsobokiak választották ki, hogy ki-kit szeretne megajándékozni. A csomagba kerültek ruhák, írószerek, tisztálkodási szerek, játékok, édességek és egy-egy üdvözlőlap az „angyalkáktól”. Öröm volt látni, hogy milyen lelkesedéssel készítik az otthon lakói a kis ajándék-pakkokat. 19 gyermeknek és egy tanárnőnek készítettek csomagot, melybe a felsoroltak mellett szeretetet és gondoskodást is tettek.

A csomagok december 12-én, éjjel keltek útra Budapestre, ahová 13-án hajnalban érkeztek meg. Az Ágoston Sándor Alapítvány pedig december 16-án vitte tovább Módosra. Ott a módosi Anyanyelvápoló Szakkör diákjai karácsonyi műsorral fogadták az Alapítvány önkénteseit. Lídia tanárnő, aki a műsort is betanította, már 9 éve dolgozik a délvidéki szórványmagyarság lurkóival. A műsor után a nagyszülők és szülők szeretetvendégséggel fogadták a vendégeket. A finom ételek után közösen adventi énekeket énekeltek, majd bemutatták azokat, akik idén az ő angyalaik voltak: a Bethesda Gyermekotthont és Zsobokot. Az Otthon lakói még kis videóüzenetet is küldtek a módosiaknak, amelyben nagyon boldog karácsonyt kívántak mindenkinek. A módosiak nagyon csodálkoztak, hogy velük egykorúak készítettek nekik ajándékot. Az ajándékozás után az önkéntesekkel beszélgettek és játszottak.

Mindenki kapott  Ajándékosztás

Hihetetlen öröm és meghatottság volt látni, hogy milyen önzetlenül és szeretettel készítették a zsoboki Bethesda Gyermekotthon lakói a kis ajándékokat kortársaiknak. Milyen lelkesen hozták azokat az apróságokat, melyeket szerettek volna elküldeni azoknak, akik még ebben is  szükséget szenvednek. Olyan gyermekek készítettek most meglepetést, akik maguk is hiányban szenvednek.

Reméljük ez a kezdeményezés követőkre talál: „Adni jobb!”