Jelenlegi hely

Átadták a Rákóczi ösztöndíjakat

Vajdaság-szerte több mint 300 elsős családja kap iskolakezdési támogatást a Rákóczi Szövetségtől

/ Gogolák Mariann /
gogolak.mariann képe
A Rákóczi Szövetség 1989-ben jött létre. Célkitűzései közé tartozik a határ menti országok kisebbségben élő magyarságának támogatása, oktatásügyének, kultúrájának elősegítése, és a Kárpát-medencei magyarság összetartozásának erősítése. Beiratkozási programja 2004 óta zajlik. Célja, hogy minél több határon túli magyar család vállalja, hogy gyermekét magyar tannyelvű iskolába íratja.
Rákóczi ösztöndíj átadása NagykikindánRákóczi ösztöndíj átadása NagykikindánRákóczi ösztöndíj átadása NagykikindánRákóczi ösztöndíj átadása Nagykikindán

A program Felvidéken indult, majd a pozitív eredmények hatására tovább terjedt az erdélyi, kárpátaljai és délvidéki területekre is. Az akció minden év decemberében kezdődik az óvodások megajándékozásával, illetve egy, a szülőkhöz szóló levéllel, amelyben a magyar nyelvű iskola előnyeire, az ott megszerezhető többlettudás lehetőségeire, valamint a magyar közösség megmaradásának fontosságára hívják fel a családok figyelmét. A Kárpát-medencében idén mintegy 6000 gyermeket érint a program.

A Rákóczi Szövetség és a Magyar Nemzeti Tanács

A Rákóczi Szövetség és a Magyar Nemzeti Tanács évek óta közösen szervezi meg a támogatások kiosztását azokon a délvidéki területeken, ahol az összlakosságot tekintve a magyar lakosság aránya 30% alatti. Így történt ez november 6-án a nagykikindai Fejős Klára Általános Iskolában is. A Magyar Nemzeti Tanács részéről Jerasz Anikó és Talpai Sándor mondták el köszöntő gondolataikat, majd a szerződések aláírását követően Hoffmann Rózsa országgyűlési képviselő, volt oktatásért felelős államtitkár és Csáky Csongor a szövetség főtitkára osztották ki a 10.000 Ft-os támogatási összegeket. Az iskola növendékeinek előadásában színvonalas, vidám műsort láthattak a vendégek és a szülők.

Ez az ösztöndíj egy összefogás eredménye, amely magyarországi jóérzésű civil emberek, önkormányzatok és alapítványok együttműködésével jöhetett létre.