Jelenlegi hely

Ausztriai Magyar Pedagógusok Egyesülete - A Kerekasztal lovagjai a XXI. században I. rész

/ Miklós Tünde /
miklos.tunde képe
A Petőfi Program ösztöndíjasaként idén szeptembertől Bécsben dolgozhatok a magyar identitás erősítéséért. A fogadó szervezetem, az Ausztriai Magyar Szervezetek Kerekasztala egy ernyőszervezet, amelynek tagjai évtizedek alatt fontos és elmaradhatatlan részévé váltak az ausztriai magyarok kulturális és társadalmi életének. Sorozatomban őket szeretném bemutatni.

Amikor értesítést kaptam a Petőfi Programtól, hogy sikeresen pályáztam, és szeptembertől Bécsben kezdhetem meg a munkámat ösztöndíjasként, nagyon nagy várakozással készültem az útra. Hamarosan azt is megtudtam, hogy az Ausztriai Magyar Szervezetek Kerekasztala lett a fogadó szervezetem, és Christoph Hartig, a szervezet elnöke a mentorom.

A Kerekasztalt azzal a céllal alapították meg, hogy tagjainak működését képviselje, összefogja és hatékonyan koordinálja. A tagszervezetek között oktatási intézményeket, magyar iskolákat, 56-os egyesületeket, néptánc- és vallási csoportokat is találhatunk. Nekik köszönhető, hogy az itt élő magyarok számára nagyon sok lehetőség adódik a találkozásra, beszélgetésre, közös időtöltésre, tanulásra és szórakozásra.

Érkezésemkor a mentorom, később a szervezethez tartozó csoportok vezetői és képviselői is nyílt szívvel és örömmel fogadtak, segítettek, hogy hamar otthon érezzem magam közöttük, és azóta is bölcs és gondos tanítóként egyengetik az utamat. Mindannyian megérdemlik, hogy megismerjük áldozatos munkájukat, ezért határoztam el, hogy itt tartózkodásom ideje alatt írok róluk, és tevékenységükről.

Elsőként az AMAPED - et szeretném bemutatni. Az Ausztriai Magyar Pedagógusok Egyesülete 2004-ben alakult, és ma már több száz gyermek és fiatal látogatja a több helyszínen tartott különböző anyanyelvi és származás nyelvi tanfolyamaikat.

Bécsben jelenleg nincs lehetőség két tannyelvű oktatásra, így az AMAPED által működtetett délutáni foglalkozások adnak lehetőséget az itt élő magyaroknak arra, hogy anyanyelvük gyakorlásához való jogukkal élhessenek, és gyermekeik a magyar nyelvet elsajátíthassák. Az alapellátást pótló magyar nyelvű és nyelvi oktatásra óriási az igény.

24 kiváló pedagógus dolgozik együtt nap mint nap, emellett két magyar pszichológus, egy magyar logopédus, egy fejlesztőpedagógus és egy tehetséggondozó kolléga is támogatja a szervezet munkáját.

A szülők kérésére minden szombaton van óvodai foglalkozás a Schwedenplatz-i székhelyen, és további óvodai csoportok működnek Badenben, Bruck an der Leithában, Floridsdorfban és Schwechaton.

Az érdeklődőknek lehetőségük van részt venni a magyar dallam- és zenevilágra épülő korai nyelvi fejlesztő foglalkozások bármelyikén. 0-3 éves korig heti 6 alkalommal a Ringató és Zsongó várja a gyerekeket és szüleiket, az óvodás korosztálynak pedig a Zenemanók és a Dallamkert csoport kínál zenés nyelvi fejlesztő foglalkozást. A már leérettségizett diákok havi rendszerességgel találkoznak az egyesülete égisze alatt működő ifjúsági klubban, ahol alkalmanként több tízen szoktak összegyűlni. Az egyesület 32 csoportot működtet, ezen felül 8 további magyar nyelvű csoportnak ad otthont.

Az AMAPED az egyetlen szervezet német nyelvterületen, amelyik megkapta a „Tehetségpont” kitüntető címet. Az egyesület számos oktatáson kívüli tevékenységet is folytat, szavalóversenyeket, Mikulás ünnepséget, általános és tematikus nyári táborokat, mesedélutánt, irodalmi esteket rendeznek, önállóan, vagy karöltve más Kerekasztal tagszervezetekkel.  Mint pedagógus egyesület szemináriumokat, workshopokat szerveznek pedagógusoknak és szülőknek.

Az egyesület elnöke, Mentsik Szilvia maga is pedagógus, aki szakmáját hivatásnak tekinti, és fáradhatatlan, ha az egyesületről van szó. Gondolatait, terveit, motivációját megismerhetik a ide kattintva, ahol elolvashatják egy ösztöndíjas elődöm vele készített interjúját.

Szilvia nyitott és szívesen ad lehetőséget azoknak, akik tenni szeretnének az ő nagy családjáért. Ezt bizonyítja az is, hogy néhány hetes közös munka után örömmel egyezett bele, hogy elindítsam a Törpe torna kurzusomat, ahol 3-6 éves gyermekekkel tornázunk, játszunk közösen szerdánként, és a honismereti foglalkozást, amelyre minden második héten szombaton kerül sor, és amelyen úgy ismerjük meg a magyar történelmet, irodalmat, és általában a magyar kultúrát, hogy közben játszunk, énekelünk, nemezelünk, zenét hallgatunk és beszélgetünk.

Emellett meghirdettünk egy fotópályázatot, „Magyar motívumok nyomában Ausztriában” címmel, és október 28-án útjára indult Goda Krisztina Szabadság szerelem című filmjével az a filmklub is, amit már Bécsbe készülve megálmodtam, de nem hittem, hogy ilyen hamar megvalósulhat. A plakátok grafikai munkáját az ösztöndíjas társam készítette el.

Annak idején minden lovag arra vágyott, hogy bekerülhessen a Kerekasztal lovagjai közé. Úgy érzem, nagy kiváltság, hogy e modern kori Kerekasztalnál apród lehetek, és együtt dolgozhatok a „lovagjaival” a magyarság őrzéséért, építéséért.

A Kerekasztal elérhetőségei: www.kerekasztal.at

Az Amaped elérhetőségei: www.amaped.at