Jelenlegi hely

Az Arany-ünnep Nagyszalontán

/ Patócs Júlia /
patocs.julia képe
A nagyszalontai, Arany-ünnepség az akadémiai ülés és könyvbemutató után a szoborparkban megemlékezéssel, koszorúzással folyatódott. A templom és iskola között ezernél több ember ünnepelte a város nagy fiát.
Arany év indulArany év indulArany év indulArany év indul

A kis park ünnepi díszbe öltözött 2017 március második napjára. Arany János szobra méltósággal fogadta az érkezőket, körötte zászlós díszőrség jelezte az ünnepet. Kora délután az érkezőket Arany műveinek szereplői – a nagyváradi Sziglieti Színház ifjú művészei – köszöntötték, majd tárogató hangja töltötte be a teret, Nagy Csaba előadóművész jóvoltából. A Váradi Dalnokok, a mintegy negyven fős férfikar alkalomhoz illó dalcsokra után Meleg Vilmos színművész szavalatát hallhatta a közönség. Elhangzott Arany-vers, de az est során hallhatta a közönség egy másik szalontai költő, Kenéz Ferenc alkalomra írt sorait is.

Cseke Attila, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) szenátora többek között arról beszélt, hogy Arany János életpályája bizonyság arra, hogy szorgalommal és kitartással a legszerényebb lakból is el lehet jutni az akadémia nagyságáig. „Soha nem fakuló költészete pedig azt példázza, hogyha a tudás és a tehetség az anyanyelv és a szülőföld iránti alázattal párosul, akkor halhatatlan, elpusztíthatatlan lesz az eredmény” – fogalmazott Cseke Attila.

A rendezvényen felszólaló Németh Szilárd országgyűlési képviselő arról beszélt, hogy Nagyszalontán az Arany-emlékévben nyithatja meg kapuit a magyar kormány támogatásával már felépült kollégium, amely a dél-bihari szórványban élő magyar gyermekek számára teremti majd meg az anyanyelvi továbbtanulás lehetőségét. Úgy vélte: a kollégium és az Arany János Gimnázium biztosítja, hogy a költő születésének a háromszázadik évfordulóján is beszéljenek a városban magyarul.

A rendezvény végén a tisztelet virágainak elhelyezése következett. A meghívott vendégek, a szülőváros, egyházak, iskolák, egyesületek és magánszemélyek rótták le kegyeletüket. Az est gyertyás menettel zárult, melynek során a hosszan kígyózó tömeg elhaladt Nagyszalonta jeles fiainak szülőházánál. Elhagyva Zilahy Lajos és Sinka István egykori otthonát, megérkeztek az Arany portához, ahol az év dala fogadta őket. Tovább menve Kulin György szülőháza mellett haladt el a sor, majd az Emlékmúzeumnál tárogatószó mellett helyeztek el egy koszorút Arany emlékének ápolói.