Jelenlegi hely

Az 1956-os hősökre emlékeztünk

Megemlékezések a horvátországi magyarok körében

/ Bódi Viktória /
bodi.viktoria képe
A horvátországi magyarok az 1956-os forradalom és szabadságharca emlékeztek október 23-án Eszéken és Vukováron.
1956-os megemlékezés Eszéken1956-os megemlékezés Eszéken1956-os megemlékezés Eszéken1956-os megemlékezés Vukováron

A központi megemlékezést szokás szerint Magyarország Eszéki Főkonzulátusa, az eszéki J. J. Stossmayer Egyetem Magyar Nyelv és Irodalom Tanszéke, és az eszék-rétfalusi Népkör Magyar Kultúregyesület közösen szervezte. 

A program a délelőtti órákban kezdődött Eszék központjában, az Ante Starčević téren, ahol Gárdos Béla eszéki magyar konzul ünnepi beszéde után felvonták az 56-os történelmi zászlót. Az eseményen Eszék város, valamint a Horvátországi Magyarok Demokratikus Közösségének képviselői is részt vettek. 

Ezután ünnepi műsorra került sor az eszéki egyetem Magyar Nyelv és Irodalom Tanszékén, délután pedig a magyar szervezetek a Hermann Paulina-villánál koszorúztak, az eseményt az eszék-rétfalusi Népkör Magyar Kultúregyesület vegyes kara tette bensőségesebbé előadásával. Ebbe az Eszéken található klasszicista villába fogadták be és szállásolták el átmenetileg az ’56-os magyarországi menekülteket. Az épület falán lévő emléktábla az 1956-os eseményekre emlékeztet, Budapest városa ajándékozta Eszéknek 21 évvel ezelőtt.

Vukováron a Vukovári Magyarok Egyesülete szintén még aznap délután 17 órakor tartotta megemlékező műsorát. A lyukas zászló kihelyezése után az '56-os eseményekről egy előadás következett, majd az Őszirózsa Asszonykórus énekelt és versek hangzottak el.