Jelenlegi hely

Az ꞌ56-os eseményekre emlékeztünk Ungváron

/ Kovács Hanna /
kovacs.hanna képe
2018. október 23-án egész napos rendezvénysorozattal tisztelegtünk az ꞌ56-os hősök emlékének.
A 10. osztályosok alkalmi műsoraA 10. osztályosok alkalmi műsoraA 10. osztályosok alkalmi műsora

A megemlékezés délelőtt kezdődött az Ungvári 10-es Számú Dayka Gábor Magyar Tannyelvű Középiskolában az iskolában található emléktábla megkoszorúzásával, majd a 10. osztályosok alkalmi műsorával folytatódott az iskola nagytermében.

                                  

Az ünnepi rendezvénysorozat az 1956-os emlékműnél folytatódott. Idén közösen méltatta az 1956-os forradalom és szabadságharc 62. évfordulóját Magyarország ungvári és beregszászi külképviselete, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ), valamint az Ukrajnai Magyar Demokrata Szövetség (UMDSZ). A jelenlévők megkoszorúzták az emlékhelyet, mécseseket gyújtottak, és néma főhajtással tisztelegtek a hősök előtt. Ezután a börtön falán található ’56-os emléktáblánál helyezték el az emlékezés és kegyelet jeleit.

A megemlékezés a Megyei Ukrán Zenei-Drámai Színházban folytatódott. Itt Buhajla József Magyarország ungvári konzulátusának főkonzulja köszöntötte az egybegyűlteket. Emlékeztetett rá, hogy ’56 hőseinek áldozata nélkül Magyarország ma nem lehetne szabad ország.

Dr. Keskeny Ernő, Magyarország kijevi nagykövete ünnepi beszédében kifejtette: 1956 a szabadság és a függetlenség szimbóluma itt, a Kárpát-medencében és szerte a nagyvilágban. A forradalom napjaiban a nemzeti egység élménye hatotta át a magyarságot. Az anyaországi eseményekkel párhuzamosan Beregszászban, Ungváron, Nagyszőlősön, Mezőkaszonyban, Váriban is sorra alakultak azok a – nagyobbrészt iskolásokból álló – csoportok, melyek valós információkkal látták el a helyieket a magyarországi történésekkel kapcsolatban, valamint röplapokat készítettek és terjesztettek. S ahogyan a magyarországi forradalmárokat, a kárpátaljai fiatalokat is elérte a hatalom bosszúja, a kegyetlen megtorlás.

Szijjártó Péter, Magyarország külgazdasági és külügyminisztere videóüzenetben köszöntötte a határon túli ünneplőket, s hangsúlyozta: a magyarok ma sem hagyják, hogy mások döntsenek a jövőjükről.

Az ’56-os forradalom és szabadságharc jelentőségét méltatta beszédében Hennagyij Moszkal, Kárpátalja kormányzója, valamint Mihajlo Rivisz, a Kárpátaljai Megyei Tanács elnöke. Mindkét politikus kiemelte: a békés egymás mellett élés, a kölcsönös tolerancia a szabadságküzdelmek egyik legfőbb üzenete.

Brenzovics Lászkó, a KMKSZ elnöke az ’56-os forradalom eseményeit, helyi vonatkozásait számba véve hangsúlyozta: a történelem tanulsága, hogy a szabadságért folyamatosan küzdeni kell.
– Szabadságában áll az embernek, hogy megválaszthatja, milyen nyelven kíván beszélni, milyen nyelven taníttatja a gyermekeit, gyakorolja a vallását. A kárpátaljai magyarság ma is küzdelmet folytat szabadságáért. Köszönet illeti mindazokat, akik szolidárisak ebben a harcban. Ez a szolidaritás, s az ’56-os hősök emléke adjon erőt a szabadságért folytatott további küzdelmekhez - zárta beszédét a szónok.
Zubánics László, az UMDSZ elnöke a magyar forradalom emlékezetéről beszélt, majd a történelemfordító esemény mai üzenetét fogalmazta meg:
– Nekünk, kárpátaljai magyaroknak arra kell törekednünk, hogy hasznos tagjai legyünk az ukrajnai társadalomnak. Ennek a hasznosságnak viszont együtt kell járnia azzal, hogy ugyanolyan tisztelet és ugyanolyan megbecsülés illet meg bennünket, mint a többségi társadalom tagjait. Törvény előtti egyenlőség és kölcsönös megbecsülés – számunkra ma ez lehet 1956 üzenete.

 A megemlékezést a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola színjátszó társulatának ünnepi előadása zárta.

(forrás: Kárpátalja.ma)