Jelenlegi hely

Az anyanyelv napja Sándoregyházán

/ Lengyel Zsófia /
lengyel.zsofia képe
Idén 13. alkalommal rendezték meg 2020. február 21-én, Sándoregyházán a sokszínű és soknyelvű éves programot a nemzetközi anyanyelv napja alkalmából. Ezúttal mintegy 15 fellépő mutatta meg a közönségnek saját anyanyelve szépségét.
A gyerekekkel, a műsor előtti percekbenA cseh kislányok voltak talán a közönség kedvenceiA Déli PacsirtákA Bonnáz Sándor MME asszonykórusa

Sándoregyházán egyre erősödő hagyománya van az anyanyelv napjára szervezett ünnepségnek, ahol minden résztvevő szabadon választott produkcióval szemléltetheti saját nyelvének és kultúrájának különlegességét. Az előadásokra ezúttal is a helyi művelődési házban került sor. A Vajdaságban sokat hallott nyelvek - mint a szerb, a magyar, a bolgár, szlovák vagy a román – mellett felcsendültek orosz, macedón, kínai és görög szavak is.

A rendezvényen a polgármester és a fellépő szervezetek igazgatói mellett jelen voltak a különböző nemzetek nagykövetségének képviselői is, akiket egy kellemes állófogadás várt a műsor után.

Megtiszteltetés volt, hogy az ünnepségen a nyitó beszéd után elsőként léphettünk fel a Bonnáz Sándor Magyar Művelődési Egyesület kis létszámú, de annál lelkesebb anyanyelvápoló gyerekcsoportjával. A kislányokkal a hetente kétszer megtartott magyar nyelvi foglalkozásokon készültünk fel a táncos, énekes fellépésre, és mind a próbákat, mind a fellépést nagyon élveztük.

Az egyesületet az asszonykórus is képviselte a színpadon, akik szintén heti rendszerességgel gyűlnek össze és töltik meg énekkel a székely-magyar házat. A kórus, Almási Júlia vezetésével, ezúttal is inkább kedélyes, humoros dalokat adott elő, mint a Felültem a kemencére vagy a Ki az urát nem szereti.

Sándoregyházát képviselték még mellettük a helyi általános iskola tanulói, akik szerb és magyar nyelven is készültek műsorral.

A sándoregyházi székely-magyarokon kívül természetesen más szervezetek is képviselték a nyelvet. A pancsovai Sveti Sava Általános Iskola egyik tanulója, illetve a regionális magyar énekcsoport, a Déli Pacsirták is megszólaltattak magyar dalokat.