Jelenlegi hely

Az első Lovosicei Gulyásfesztivál

/ Nagy Ildikó /
nagy.ildiko képe
Az észak-csehországi Lovosice városában immár hagyományosan képviselteti magát a Lovosicei Magyar Ház az őszi vencelnapi vásár napján. Az évek során egyre népszerűbbé vált a magyar gasztronómia, ahol kiemelt szerepet kap a magyar gulyás, de nagy figyelmet kapnak a magyar fűszerek, pogácsák és az édességek is. Ezen sikeren felbuzdulva jött az ötlet – miért ne legyen Lovosicében gulyásfesztivál?
Magyar finomságokA magyar gulyásra várakozók hadaPörkölt, gulyás - ezeket a szavak mindenki ismeriA főszervező és a főszereplők

Szó szót követett, míg végül a gulyásé lett 2019. június elsején a főszerep. A fesztivál egyben verseny is volt, melyre bárki nevezhetett a megadott feltételek mellett. Végül három csapat küzdött Lovosice legjobb gulyásának címéért, és a Poráczki András vezette magyar trió volt a „sztárvendég“, akik igazi magyar finomságokat főztek: gulyást és pörköltet (több fajtát: csirke-, marha- és sertéshúsból valamint pacallevest), és igazi fehér magyar kenyérrel tálalták. A képek bizonyítják, hogy mekkora édeklődés fogadta a magyar ételeket, és nem csoda, hogy alig néhány óra alatt elfogyott többszáz liter gulyásleves.

Csehország lévén a sörről sem feledkezhetünk el – bemutatkozhattak a környék serfőző mesterei, az érdeklődők a kézműves sörökkel csillapíthatták szomjukat.

Hogy ne legyen olyan fárasztó a sorban állás, remek jazz zenekarokról gondoskodtak a szervezők, és a zene ritmusa jól láthatóan hatott a várakozó közönségre. A hangulatra és a szervezők ötletességére bizonyára senkinek sem lehet panasza. A Magyar Ház vezetőjének, Pospíšilová Ivetának gondja volt a vegetariánusokra is – gombagulyást vehettek magukhoz azok, akik nem esznek húst. Emellett arról se feledkezett el, hogy talán mások is kedvet kapjanak ahhoz, hogy igazi magyar gulyást főzzenek otthon, ezért magyar fűszereket is lehetett vásárolni. Hogy a vendégek még teljesebb képet kapjanak a magyar konyháról, pogácsát és puncsos süteményt is lehett kóstolni.

E sorok írója is részt vett az egésznapos rendezvényen, ha kellett, tolmácsolt, ha úgy hozta a helyzet, gulyást adagolt, volt kukta és dézsatündér is, de nem bánja. Bizonyára többekkel mondhatja, hogy jövőre megismételjük.

 

Fényképek: Jiří Pospíšil, Milan Richtr