Jelenlegi hely

Baranta tábor Nagyszőlősön

/ Szilaj István /
szilaj.istvan képe
Nagyszőlősön, a Szelíd Lovas központban tartotta első edzőtáborát a Kárpátalja Baranta csapat június 10 és 15 között. Az egész hetes összejövetel célja elsősorban a közösségépítés volt a baranta fogásainak elsajátításán, a lovagláson, az énektanuláson és a játékos küzdelmeken keresztül.
baranta táborBaranta táborBaranta táborBaranta tábor

A táborozók többsége jurtákban lakott, ezáltal máris belekóstolhattak honfoglaló őseink életébe. A hőség és a nagy esőzések miatti szúnyoginvázió is könnyebben vészelhető át ebben a favázú kerek sátorban. A mintegy 40 résztvevő elsősorban Nagyszőlősről, illetve Beregszász környékéről érkezett. Voltak olyanok is, akik a táborban találkoztak először a barantával és a lovaglással, de a többség rendszeresen járt edzésekre korábban. Ebéd után minden nap énekeket tanultak a résztvevők Szimeonov Barbarától, így az esti tábortűznél, a színes és érdekes játékok, szereplések után népdalaink is felcsendültek. A nap végén mindig maradt még ereje a társaságnak a mulatozásra is. A moldvaiak mellett nagy kedvenc egy belga körtánc volt.

A gyalogos baranta edzésekről Szilaj István a Kárpátalja Baranta vezetője, Fogarasi Gyula budapesti barantás és Horák Zsolt hagyományőrző, a kunszentmiklósi Iloncsuk Szabadcsapat tagja gondoskodtak. A botozás, íjászat és a vívás mellett a karikás ostor használatát is tanulták a táborozók.

A lovasedzések nagy sikert arattak, a tűző nap ellenére is. Ezeket Margitics Erik és családja tartotta. A lovak előkészítésében is részt kellett venni a fiataloknak, így csutakoltak, nyergetek is. A ló vezetésétől a lóhátról való íjászkodásig sok minden sorra került a 6 nap folyamán. Akinek pedig az edzések nem voltak elegendőek, részt vetek a szénagyűjtésben is, hiszen az idei évben nagy nehézség az állatok takarmányozása a nagy esők és a rövid száraz időszakok miatt.

A pénteki napon volt lehetőség baranta fokozatvizsgát tenni. A 18 bátor vizsgázó mindegyike teljesítette a szintet. A próbák futással kezdődtek, majd az addig elsajátított íjásztudást kellett bemutatni. Lövéseket kellett leadni állásból és mozgásból is. Egész héten készültek a vívópárok bemutató koreográfiákkal. A botokkal előadott bemutató számok végén azonban egymás legyőzése, kivégzése helyett a kibékülés gesztusait kellett beépíteni. A barantázás fő célja ugyanis nem egymás legyőzése, hanem jobbá tétele. Ostorral cserdíteni és lándzsával célba dobni is kellett. A vizsgázók a nap végén vehették át jól megérdemelt okleveleiket, s egy korábbi felajánlásból Kopecsni Gábor, a Felföldi Dalia Iskola vezetőjének felvidéki barantás gyűjtéseiről szóló könyveit.

A tábort a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. támogatta, melyet ezúton is hálásan köszönnek a szervezők és a résztvevők egyaránt.