Jelenlegi hely

Bécsi Magyar Gólyaavató, avagy fergeteges rendezvénysorozattal nyitották az évet a bécsi magyar diákok

/ Keller Rita /
keller.rita képe
A külföldi továbbtanulást évről-évre többen választják a Magyarországon érettségiző diákok. Az egyik legkedveltebb célpont Bécs, hiszen magas színvonalú oktatásban részesülhet itt bárki, akár az egyetemet, akár a főiskolát választja. Jelenleg az itt tanuló, és mellette legtöbbször munkát vállaló magyar diákok száma meghaladja a kétezret. Több mint hetven magyar gólya vett részt a Bécsben, október 9-10-én hagyományosan életre hívott Bécsi Magyar Gólyaavatón. A rendezvény a bécsi Magyar Diákok Egyesülete és az At4Hu közös szervezésében valósult meg.
Fotó:  PDphotos - pehidorkaFotó:  PDphotos - pehidorkaFotó:  PDphotos - pehidorkaFotó:  PDphotos - pehidorka

péntek délután folyamán a még kissé félénk gólyák elárasztották a Haus Panorama bécsi kollégium közösségi termét, ahol a szervezők a sikeres regisztráció után először ismerkedő, majd csapatépítő játékok segítségével varázsolták fergetegessé a hangulatot. A gólyaavató idei témája a vadnyugat, a cowboyok voltak, a kerettörténetbe illő neveket választó 7 lelkes csapat ügyesen megoldotta a kreatív feladatokat, majd az estét egy gólyabulival zárták. 

Fotó:  JPL fotóműhely  Fotó: JPL fotóműhely, PDphotos - pehidorka

A szombati napon Bécs megismerése volt a cél, ezért a szervezők hét állomást alakítottak ki a város különböző pontjain, ahol apró kihívások elé állították a csapatokat. A Bécsi Stadt Rally után az Ausztriai Magyar Pedagógusok Egyesülete (AMAPED) nagytermében került sor a gólyaeskü letételére, valamint a csapatok közötti verseny kiértékelésére.

A tanévkezdést egy hagyományos szemeszternyitó bulival ünnepelték az MMX bárban, amelyen az elsőéveseknek lehetősége nyílt a már régebb óta Bécsben tanuló magyar diákok megismerésére is. 

A rendezvényt több Bécsben működő magyar szervezet, illetve vállalkozás is támogatta különféle szolgáltatás, étel, ital biztosításával vagy éppen anyagi hozzájárulással. A támogatók között volt az Ausztriai Magyar Szervezetek Kerekasztala, a Sale e Pepe és az Ilona Stüberl éttermek, Koós Szilárd és a LaserMaxx, a Smart Rooms, a Giro Café,  az Avocada ékszer, a JPL fotóműhely, az Eurolines Hungary, valamint az Ungarisches Tourismusamt is.