Jelenlegi hely

Bécsi Magyar Kultúregyesület Délibáb - A Kerekasztal lovagjai a XXI. században II. rész

/ Miklós Tünde /
miklos.tunde képe
A Petőfi Program ösztöndíjasaként idén szeptembertől Bécsben dolgozhatok az itt élő magyar közösség magyar identitásának erősítéséért. A fogadó szervezetem, az Ausztriai Magyar Szervezetek Kerekasztala egy ernyőszervezet, amelynek tagjai évtizedek alatt fontos és elmaradhatatlan részévé váltak az ausztriai magyarok kulturális és társadalmi életének. Sorozatomban őket szeretném bemutatni.

 A Kerekasztal következő lovagja a Bécsi Magyar Kultúregyesület Délibáb, amely 1945-ig vezeti vissza fennállásának történetét. A kezdeti Sport- és Kultúregyesület az elmúlt több, mint hat évtized alatt egy színes, sokrétű tevékenységgel foglalkozó szervezetté vált, amely nyitott  mindazok számára, akik a határokon túl is szeretnék ápolni anyanyelvüket, őrizni táncos és zenés hagyományaikat.

Napjainkban a Kultúregyesület égisze alatt működik a Délibáb néptánccsoport, a Bécsi Banda zenekar, a Tarka-Barka népdalkör, a Szivárvány gyermektánccsoport, a Bécsi K.V. Színjátszó csoport és a GodArt modern tánccsoport.

1947-ben magyar fiatalok lelkes csoportja a magyar néptánc hagyományaival kezdett foglalkozni és létrehozta a Délibáb Bécsi Magyar Kultúregyesületen belül működő azonos nevet viselő Délibáb néptánccsoportot. A Délibáb a magyar folklór és néphagyományok megőrzését, és színpadra állítását tekinteti elsődleges feladatának. Az elmúlt évtizedekben fellépések százai követték egymást nemcsak Ausztriában, hanem Magyarországon, Szerbiában és Németországban is. A 2000-es év új kezdetet jelentett a Délibáb számára. A 80-as, 90-es évek aktív egyesületi tagjai ismét kedvet kaptak a tánchoz, Helmut Windhager és Fritz Oberhofer áldozatos és kitartó munkájának köszönhetően feléledt a tánccsoport, és azóta is együtt ropják. A próbák jó hangulatban és teljes egyetértésben zajlanak. A csoport tagjai nemcsak a fellépéseken, hanem azon kívül is szívesen vannak együtt, és mindenben összetartanak. Megbízható és őszinte emberi kapcsolatok, szoros barátságok alakultak ki közöttük, ezek alapja a magyar néptánc, népzene szeretete és a tisztességgel elvégzett közös munka. A Délibáb célja, hogy a bécsi magyar néptánc magas színvonalát fenntartsa, valamint szeretnék a korábbi generációk hagyományait megőrizni, és ezzel együtt új utakat is követni.  A Délibáb tánccsoport minden héten kedden és csütörtökön próbál, ahová aprókat és nagyokat egyaránt nagy szeretettel várnak! (A próbák helyszíne: 1010 Bécs, Schwedenplatz 2. Mindkét napon 19.30 - kor kezdenek).

                                                                                                                                         

 

A Bécsi Magyar Kultúregyesület Délibáb tánccsoportjának művészeti vezetője, Oberhofer Fritz szeretett volna egy zenekart is. Megszervezte, hogy a bécsi zenei egyetemen induljon magyar népzenei képzés (Institut für Volksmusikforschung und Ethnomusikologie). A kétéves képzés után 2007 februárjában sikerült egy lelkes csapatot összefogni: hegedűsök: Beckerné Szalay Eszter, Pap Péter; brácsások: Becker Tibor, Henics Tamás, Oberhofer Fritz; bőgősök: Becker Balázs, Schönweiz Elisabeth. Később hozzájuk csatlakoztak: Vidonyi Eszter, Kilyénfalvi Gábor, Oberhofer Csenger és Buzási Tivadar hegedűn; klarinéton Wratschko Claudia, Kilyénfalvi Áron; bőgőn Szimán Kristóf, és brácsán Ströbitzer Erna. A zenekar csupa lelkes muzsikusból áll, akik szabadidejükben gyakorolnak, zenélnek. Hetente egyszer próbálnak, és minden hónap utolsó péntekén táncházat tartanak. Terveik között szerepel új hangszerek, harmonika, tekerőlant megszólaltatása. Már el is indult a Rézsarkant citera csoport Cseke Szilveszter vezetésével.

2007 nyarán a  lelkesen éneklő Délibáb táncosaiból kerekedett ki a Bécsi Dalkör, mert nem csak táncolni, de szépen énekelni is szerettek volna… A dalkör alapítója a nagy tudással és szakmai tapasztalattal rendelkező zenepedagógus Beckerné Szalay Eszter volt, akinek vezetésével kezdetben széki, kalotaszegi, szatmári és dunántúli dalokkal foglalkoztak. 2009 őszén, az ekkor már Tarka Barka névre keresztelt dalkör vezetését Acsai Erzsi vette át. Jelenleg Rusu Annuska és Petres Ildikó vezetésével folynak a próbák. A dalkör egyre nagyobb sikert arat Ausztriában és külföldön egyaránt. Folyamatosan bővülő csapatukba szeretettel várják a dalolni vágyókat! Keressék bizalommal Csík Mártát. (Elérhetőség: marticsik9(at)gmail.com).

A Szivárvány gyermek néptánccsoport a 70-es évek óta létezik. A 90-es években az érdeklődés kicsit megcsappant, de a Délibáb Egyesület 2000-es feléledése magával hozta a gyerektánccsoport 2003-as újrakezdését is. A csoport 2004 óta viseli a Szivárvány nevet, amit egy közös kárászi nyári néptánc és népzenei táborozás alkalmával az utcán rajzolás után választottak maguknak a gyerekek. A magyar néptánc kiváló lehetőség a csemeték számára, hogy minden porcikájukat megmozgassák, már kis korban megismerkedjenek a közösségbe tartozás élményével, a fellépések egészséges izgalmával, az anyanyelv, a magyar kultúra ápolásának fontosságával. Nem gond, ha a gyermek nem beszél folyékonyan magyarul, a csoportban lehetősége van a nyelv gyakorlására és a tánc okozta öröm mellett új barátokat is szerezhet. Piszker Ágnes több éves tapasztalattal vezeti a lelkes kis csapatot. (Elérhetőség: piszkeragnes(at)gmail.com Tel: 06802312985). A többiekhez hasonlóan ők is szeretettel várják az érdeklődőket.

                                                                                                                                   

                                                                                                                                    

2006 telén a Délibábosok gondoltak egyet, és feladtak egy hirdetést. Kíváncsian várták, érdekel-e még bárkit rajtuk kívül Bécsben a magyar amatőr színjátszás. Nem kis meglepetésükre jöttek kicsik és nagyok, így a nyár folyamán el is kezdtek játszani, ismerkedni, azután dolgozni is. Az első darabjuk egy Kárpáti Péter dráma volt, Hallhatatlan háború címmel. Azóta kisebb szösszeneteket hoztak létre, márciusi ünnepségre, gála műsorra, és volt előadásuk a Collegium Hungaricum nagytermében is, Füst címmel. A Bécs K.V.  csoportvezetője Ecser Vera.

A GodArt Táncszínház a Délibáb modern tánc csoportja, amely 2007-ben alakult, Bécsben élő és tanuló, vagy dolgozó magyar fiatalokból. A koreográfiák tematikája, zenei stílusa nem kötött, tánc elemeit tekintve: modern, kortárs, jazz. A művészeti vezető Gaurean Ottilia táncpedagógus, táncos, koreográfus, pilates oktató.

A heti próbák mellett a Délibáb egyesület mindig is figyelt arra, hogy nyitott maradjon, ezért havonta egyszer örömtáncra, táncházba hívja a kedves érdeklődőket. Ilyenkor egy rövid oktatás után bárki bekapcsolódhat az egyesület életébe, ha csak egy este erejéig is. Nekem is volt szerencsém már több alkalommal együtt ropni velük, és mondhatom, újra és újra kedvet kapok hozzá, hogy csatlakozzak hozzájuk. A legutóbbi táncház október 16-án egy rendkívül jó hangulatú ír-sárközi táncház volt, ahol először a gyermekeket, azután a felnőtteket tanították türelmesen és mosolyogva a szervezők. És hogy pótoljuk az energiát, a táncház végén zsíros kenyeret, pogácsát, mi, felnőttek, ráadásként magyar pálinkát, vagy sárközi borokat fogyaszthattunk.

Nézzék meg fényképes beszámolómat a galériában a Délibábosok fergeteges november végi táncházáról.

 

n