Jelenlegi hely

A Bécsi Napló szerkesztőségi ülése Farádon

/ Bedőcs Krisztina /
bedocs.krisztina képe
A Bécsi Napló című lap 2015. december 12-én, szombaton kibővített szerkesztőségi ülést tartott Farádon az Áldos Panzióban.

A gyakorlati témák felvetése előtt Dr. Németh István „Közép-Európa új perspektívák előtt?” címmel és Dr. Póczik Szilveszter „Magyarország megítélése a nyugati (német nyelvű) tömegtájékoztatásban” címmel tartottak „bemelegítőt”.

A folyóiratra terelve a szót, elhangzott Dr. Deák Ernő főszerkesztő úr részéről, hogy a Bécsi Napló nyitott fórum, ahol megférnek egymás mellett a különböző vélemények. Az Ausztriai Magyarok Központi Szövetsége és Szervezetei továbbra is fontosnak tartja ennek az 1981 óta létező lapnak a fenntartását és finanszírozását, ez azonban némi optimalizálást igényel több területen is.

A Bécsi Napló a kezdetekben az emigránsok újságja volt, és iránymutatásként, értékadó lapként funkcionált. A mai kiadások viszont már nemcsak az ausztriai magyarok életéről számolnak be, céljuk az összmagyarság informálása.

A résztvevők egyöntetű véleménye szerint a lap a jelenlegi formáját és minőségét nem szabad alább adni, hiszen a legigényesebb külföldön megjelenő magyar szépirodalmi lapról beszélünk. Tartalmilag viszont lényeges lenne a fiatalok felé is orientálódni, hiszen a lap által 2015-ben készített statisztika alapján megállapítható, hogy a legtöbb olvasó 60 év fölötti, nyugdíjas, egyetemi végzettséggel rendelkező férfi. A kérdőívek alapján azt is megállapíthatták, hogy egyes vélemények szerint a lap nyelvezete „túl igényes”, az ezen történő változtatás azonban nem opció.

A különböző vélemények megbeszélése után a résztvevők magyaros vacsorával és jó hangulattal zárták az ülést.