Jelenlegi hely

„Békesség földön az embernek!”

Betlehemi Békelángot mindenkinek!

/ Szabó Bernadette /
szabo.bernadette képe
Kárpát-medence szerte a napokban juttatják el az egyes településekre magyar cserkészek a Betlehemi Békelángot, melyet, a december 15-én Linzben tartott központi ünnepségen vettek át.

A hagyomány 1986-ban indult Linzből osztrák kezdeményezéssel, mára pedig világméretűvé vált. Jézus születésének helyén gyújtják meg az első lángot, amelyet repülővel juttatnak el Ausztriába. Egy ökumenikus istentisztelet keretén belül zajlik az átadó ünnepség – ezt az utóbbi években teljesen a cserkészek szervezik. Idén 19 ország-nemzet (Amerikai Egyesült Államok, Ausztria, Belgium, Cseh Köztársaság, Franciaország, Hollandia, Horvátország, Lengyelország, Luxemburg, Magyarország, Németország, Olaszország, Portugália, Románia, Spanyolország, Szlovákia, Szlovénia, Svájc, Ukrajna) cserkészei vettek részt az ünnepélyen.

Magyarországot, a magyar nemzet cserkészei képviselték, azaz a Magyar Cserkészszövetség Fórumának tagjai: Magyar Cserkészszövetség, Külföldi Magyar Cserkészszövetség, Kárpátaljai Magyar Cserkészszövetség, Romániai Magyar Cserkészszövetség, Szlovákiai Magyar Cserkészszövetség, Vajdasági Magyar Cserkészszövetség és a Horvátországi Zrínyi Miklós cserkészcsapat.

Az esemény köré a szervezők lelkiségi és kulturális programokat szerveztek, különböző helyszínekkel. December 13-án, csütörtökön délelőtt az Országházba látogattak el, ahol részletes áttekintést kaptak az épület történetéről, és érdekességeiről, illetve nagyon szívélyes cserkésztestvéri fogadtatásban volt részük. Délután Pannonhalmára utaztak és a zászlófelvonás után a Mustármag közösség biztosított számukra lelkiségi programokat. Pénteken Bécsben állomásoztak, és a helyi csapat közreműködésével a város jellegzetességeit, magyar vonatkozásait tekinthették meg. Szombaton délelőtt érkeztek meg Linzbe, ahol szintén a helyi csapat biztosított rövid kulturális túrát a városban, majd a Székesegyházban gyülekeztek a lángátadó ünnepélyre.

„Milyen kedves annak az érkezése, aki örömhírrel jön a hegyeken át! Békességet hirdet, örömhírt hoz, szabadulást hirdet. Azt mondja Sionnak: Istened uralkodik!” Ézsaiás könyvéből szólt az olvasmány, mely mindenki szívét megérinthette, hisz hazatértével minden résztvevő örömhírrel megy, békességet hirdet a láng által.

Az ünnepély végén 184 magyar cserkész sorakozott fel a csoportképre a dóm előtti téren, majd sietett Pannonhalmára, illetve haza a lánggal.

Vajdaságban december 17-én délután a csantavéri templomban találkoztak ünnepi keretek közt a csapatvezetők, és vették át a lángot. Közösségeikbe hazatérve ők is tovább adják, hisz ahogy a programra írt vajdasági csatakiáltás utolsó sora szól: VAJDASÁG – JÓL SZOLGÁL!