Jelenlegi hely

Belgiumba kirándultak a Daykások

A jutalomkirándulás november 19-21 között

/ Kovács Hanna /
kovacs.hanna képe
Májusban tartották Nagyberegen az I. Kárpátaljai hon-és népismereti versenyt. 14 csapat nevezett be a megmérettetésre, melyek közül 6-an jutottak a döntőbe. A május 9-én megtartott döntőt az ungvári 10-es iskola csapata nyerte. Az első helyezettek ajándéka egy belgiumi kirándulás volt, Bocskor Andrea, a Fidesz-KDNP európai parlamenti képviselőjének felajánlásával.
Európai Parlament épülete BrüsszelbenBocskor Andrea tájékoztatót tart az Európai Parlament működésérőlA Daykás diákok és kísérőik Bocskor AndreávalAtomium

Az első napunk utazással telt. Reggel indultunk Ungvárról busszal, délután repülővel folytattuk utunkat Leuvenig, majd ismét busszal Brüsszelbe.

Másnap megtekintettük Brüsszel nevezetességeit, majd az Európai Parlamentbe látogattunk, ahol megismerkedtünk a Parlament és az Unió működésével, illetve részt vettünk Bocskor László fotóriporter „Az én Kárpátaljám” című fotókiállításának megnyitóján. A képkollekció a Kárpátaljára jellemző tájat, valamint az épített örökséget mutatja be, tiszta és világos képet adva a vidék magyar gyökereiről, múltjáról és jelenéről. Bocskor Andrea a kiállítás megnyitóján arról beszélt, hogy a fotókon keresztül szerették volna felhívni a figyelmet Kárpátaljára és az ottani magyarságra, illetve azokra a valódi értékekre, melyek segítettek abban, hogy számos megpróbáltatást elviseljenek az ott élő emberek. Hozzátette, ezek az értékek nem mások, mint a keresztény hit, az anyanyelvű oktatás, a történelmi emlékek és a népi hagyományok, melyek mind a mai napig összetartják az ottani magyar közösséget. „A kiállítás fő üzenete, hogy a jelenben meg kell őriznünk a múltat a jövő számára, és célja, hogy bemutassa azokat a kincseket, amelyeket Kárpátalja magában rejt kulturális és táji értelemben. De egyben figyelemfelhívás arra, hogy a kárpátaljai magyar közösség jelenleg milyen nehézségeket él át, milyen jogtipró intézkedések vannak jelenleg Ukrajnában” – mondta el Bocskor Andrea.

  

Másnap a csapat Leuvenbe, a Brüsszeltől egy órára lévő belga városba, is ellátogatott, ahol történelmi nevezetességeket tekintettünk meg.

             

22-én délelőtt igen fáradtan, de rengeteg élménnyel gazdagodva értünk vissza Ungvárra.