Jelenlegi hely

Bemutatkozott a Bánság a Magyarság Házában

/ Horváth Ida /
horvath.ida képe
A Rejtőzködő Kárpát-medence – bemutatkozik a Bánság: Hagyomány és modernitás című rendezvényre 2016. Április 9-én került sor Budapesten, a Magyarság Házában. A Magyarság Háza, a Nemzetpolitikai Kutatóintézet, a Bethlen Gábor Zrt., a Petőfi Sándor Program és a Bánsági Közösségért Egyesület közös rendezvényén, valamint Sógor Csaba, európai parlamenti képviselő, EPP Képviselőcsoport támogatásával lehetőséget kaptak a bemutatkozásra a bánsági régió magyar intézményei és civil szervezetei, az érdeklődők megismerhették az itt élő magyarság történelmi múltját és jelenét, hagyományait és sajátos kulturális és gasztronómiai értékeit.
Rejtőzködő Kárpát-medenceNéptáncosokCiterásokCsibi Krisztina, Magyarság Háza igazgatója

Bemutatkozik a Bánság konferencia és kulturális rendezvény megnyitóján Csibi Krisztina, a Magyarság Háza igazgatója köszöntötte a Rejtőzködő Kárpát-medence sorozat kilencedik eseményének résztvevőit. A bánsági szervezők részéről Molnár Zsolt a Bánsági Közösségért Egyesület elnöke, Temes megyei parlamenti képviselő beszédében megköszönte a házigazdáknak a felkínált lehetőséget, amellyel élve a bánsági magyarok megmutathatják a közösség értékeiből mindazt, ami a legjobb és a legszebb, igyekezve teljes képet nyújtani a budapesti érdeklődőknek.

A  Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkársága nevében Kádár Zoltán köszöntötte az egybegyűlteket.

Az Összkép a bánsági magyarságról című konferencia keretében Kántor Zoltán, a  Nemzetpolitikai Kutatóintézet temesvári származású igazgatója, Halász Ferenc, a Temes Megyei RMDSZ elnöke, dr. Erdei Ildikó, a Bartók Béla Elméleti Líceum igazgatója, Fazakas Csaba református esperes és Oláh Gábor, a TEIS (Temes Megyei Ifjúsági Egyeztető Tanács) elnöke mutatták be a bánsági régió történelmét, gazdasági és demográfiai helyzetét, az oktatási intézményeket és civilszervezeteket, a kultúra és az ifjúság helyzetét és perspektíváit.

A rendezvényen a standoknál bemutatkoztak a Bartók Béla Elméleti Líceum, a Gerhardinum Római Katolikus Líceum, a Csiky Gergely Állami Magyar Színház, a Román Televízió temesvári stúdiójának kisebbségi szerkesztősége, a Román Rádió temesvári stúdiójának kisebbségi szerkesztősége, a Bánsági Magyar Gazdák és Vállalkozók Egyesülete, illetve a bánsági civil szervezetek, ifjúsági szervezetek.

A rendezvény résztvevői megtekinthették a Bartók Béla, európai szellemiség, nemzeti gyökerek című kiállítást, amelyet Sógor Csaba európai parlamenti képviselő mutatott be, majd Szász Enikő színművész, a Temesvári Magyar Nőszövetség elnöke és a szerző Szekernyés János: A bánsági magyarság emlékjelei a Bánságban című könyvét mutatták be, illetve levetítésre került Szöczi Árpád: Drakula árnyéka, A romániai forradalom kitörésének valódi története című film. A Bánság budapesti bemutatkozása kulturális gálaműsorral zárult, amelyen felléptek a temesvári Bokréta citeracsoport és az Eszterlánc néptánccsoportok, és Éder Enikő, a Temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színház művésznője egyéni zenés összeállítással, akit zongorán kísért Borsos Pál. A rendezvény keretében a helyi ízek közül a hagyományos recept szerint elkészített végvári túróslepényt és a temesrékasi borokat kóstolhatták meg a résztvevők.