Jelenlegi hely

Berg Judit a bukaresti Ady Endre Elméleti Líceumban

A híres Rumini-sorozat szerzője mosolyt varázsolt a szívünkbe

/ Tóth Noémi /
toth.noemi képe
A gyermekirodalom legalább ugyanolyan gazdag és szerteágazó, mint egy nemzet irodalma vagy maga a világirodalom, fontosságáról nap mint nap meggyőződhet a szülő, a pedagógus és maga az alkotó is. Berg Judit József Attila-díjas író, a Rumini-sorozat, a Lengemesék és sok más gyermekkönyv szerzője október 17-én ellátogatott a bukaresti Ady Endre Elméleti Líceumba is.
Berg Judit aláírja a mesekönyveketTalálkozás a kedvenc meseírójukkal"Gyerekszáj"Berg Judit az Ady Endre Elméleti Líceumban

Berg Judit négy gyermek édesanyja és rengeteg mesekönyv írója. Saját bevallása szerint három lánya és kisfia nemcsak ihletője történeteinek, de néha ötletgazdája vagy épp „megrendelője" is. Történeteit a tematikus szerkesztés és a világos megfogalmazás jellemzi, amit a gyerekek is könnyen megértenek, ám a felnőtteknek sem együgyű. Az Év Gyermekkönyve díjat 2007-ben Rumini című könyvéért kapta meg.

A Balassi Intézet meghívására az Ady Endre Líceum diákjai idén a saját iskolájukban köszönthették Berg Judit meseírót. Csütörtökön 14 órakor érkezett meg a várva várt vendég, a Rumini-sorozat és a Lengemesék szerzője, hogy író-olvasó találkozón mesélhessen a diákoknak könyveiről. Az eseményre a második, harmadik, negyedik, és ötödik osztályos diákok gyűltek össze szép számmal. A program kezdete előtt a Magyaradás is forgatott, ahol Ambrus Melinda készített interjút Berg Judittal. Ezt követően egy órás beszélgetés indult a gyerekekkel, ahol a diákok bátran feltehették kérdéseiket. S végül a program elmaradhatatlan része a dedikálás volt, a gyerekek aláírathatták kedvenc könyveiket, és aki gyors volt, az hozzájuthatott néhány Berg Judit által hozott könyvhöz is.

Az esemény nem jöhetett volna létre Bara Hajnal, a Balassi Intézet munkatársa nélkül. A 2019-ben induló LittleLIT mesetalálkozóra, illetve a BOOKerini Nemzetközi Gyermekkönyvvásárra hívta meg a Balassi Intézet Berg Juditot. A több mint húsz, idegen nyelvre is lefordított mű szerzője mesetalálkozókon és szakmai megbeszéléseken vett részt Bukarestben, illetve sor került A holló gyűrűje című könyvének bemutatójára is, amely román nyelven az Aramis Könyvkiadónál jelent meg Bara Hajnal fordításában.

Köszönet illeti Berg Juditot, amiért nagy szeretettel és odaadással látogatott meg minket itt, az Ady Endre Elméleti Líceumban, továbbá Trif Olga igazgatónőt és az elemi osztályos tanítónőket, Gyárfás Enikőt és Cănea Melindát, hogy segítettek a rendezvény lebonyolításában.