Jelenlegi hely

Biblia olvasó nap a reformáció 500. évfordulója tiszteletére

/ Kertész Csilla /
kertesz.csilla képe
A reformáció születésének 500. évfordulója alkalmából 2017 a reformáció éve. Az emlékév megnyitó rendezvényére január 31-én került sor, melyhez kapcsolódva a Debreceni Református Kollégium a Kárpát-medence református iskoláiban bibliaolvasó napot hirdetett. A mozgalomba bekapcsolódó iskolák közösen felolvasták a Biblia teljes szövegét.
1234

A kezdeményezéshez a Kárpát-medencében található közel 100 református iskolából 76 iskola közel 10 000 diákja csatlakozott. Az esemény reggel 8 és délután 14 óra között zajlott le. A megnyitóra a debreceni Nagytemplomban került sor, ahol a diákok a kijelölt igeszakaszokat olvasták fel. A diákok felolvasó mozgalma az emlékévet megnyitó ünnepélyes istentisztelettel ért véget, amelyet a debreceni Nagytemplomban tartottak.

A kezdeményezéshez csatlakozott a Felvidék is. Az alapiskolák közül bekapcsolódott a rozsnyói, alistáli, érsekkétyi, martosi, illetve a két református középiskola közül a lévai Czeglédi Péter Református Gimnázium is.

A Czeglédi Péter Református Gimnáziumban 10 órakor az áhítati teremben gyűltek össze a tanulók és tanárok. A diákok a felolvasás elején rövid összefoglaló előadást hallgattak meg a reformáció születéséről, történetéről, amelyet Kiss Beáta, az intézmény igazgatónője tartott.

Az előadás után először az ószövetségi igeszakaszokat olvasták fel a diákok egymást váltva, majd a Jelenések könyvéből és a Zsoltárok könyvéből igeszakaszokat olvastak a gimnazisták. Az igeszakaszok felolvasása közötti rövid szünetekben a diákok elmélkedhettek, beszélgethettek az elhangzott részletekről. A délelőtt folyamán minden résztvevő a szívében lelki táplálékkal feltöltekezve, útravalóval ellátva tért haza otthonába a családjához.