Jelenlegi hely

Bibliahét Vízaknán

/ Tóth Tamara /
toth.tamara képe
A Vízaknai Református Egyházközség augusztus 31. és szeptember 5. között Vakációs Bibliahetet hirdetett a helyi magyar közösség gyermekei számára, mely a református vártemplom tágas kertjében, és a Kálvin János ifjúsági házban zajlott le, Csiki-Mákszem Lóránd vezetésével.
vizakna01vízakna02vízakna03vízakna04

A Vakációs Bibliahét a korábbi évek hagyományainak megfelelően a Keresztény Oktatásért és Erkölcsi Nevelésért Alapítvány által kidolgozott programterv szerint valósult meg, mely pedagógiai célzatú csoport- és műhelymunkákat, játékokat, énekeket foglal magában egy adott bibliai történetre alapozva. Az idei bibliahét a „Ragyogj, csillag!” címet viselte, témájában a foglalkozások, műhelymunkák, játékok és énekek mind a Biblia egy kevesek által ismert történetén, Eszter királyné életén alapultak. A történet, mely a népéért bátran kiálló királynő sorsát mutatja be, remek kiindulópontként szolgált arra, hogy a gyermekekkel beszélgethessünk saját, a világban vállalt feladatunkról, a felelősségvállalásról, identitásunkról – mindezeket megvalósítva a játszva tanulás és az élménypedagógia eszközeivel. Ez a témakör szoros összefüggésben állt a Vakációs Bibliahét céljával, mely a magyar azonosságtudat, anyanyelvápolás, közösségépítés erősítése és tudatosítása volt.

A Vakációs Bibliahéten Csiki-Mákszem Lóránd irányítása alatt a helyi ifjúsági csapattal együttműködve dolgozhattam. A bibliai történet átadását változatos feldolgozásokban mutattuk be a gyermekek számára: színdarabot adtunk elő, báboztunk, árnyjátékot rendeztünk, valamint a drámapedagógia eszközeit használtuk fel. A hetet a családok számára megrendezett „Szülők estéje” zárta, mely során a gyermekek közösen bemutatták a megtanult énekeket, és kiállíthatták kézműves munkáikat.

Úgy vélem a Vakációs Bibliahét egyik fontos üzenete, hogy a kisebbségi lét nem nyomja rá a bélyegét a közösségi létre, hiszen a gyermektábor sikere éppen abban áll, ami a helyi magyarság túlélési záloga is egyben: a lelkes, aktív, tevékeny fiatalságban.

A Vakációs Bibliahétről készült rövidfilm ide kattintva megtekinthető.