Jelenlegi hely

Bocskai díj a magyarság ügyének felvállalásáért

/ Patócs Júlia /
patocs.julia képe
Nagyszalonta Bocskai-díjjal tüntette ki Borbély Lénárd csepeli polgármestert a testvérvárosi kapcsolatok és a nemzet újraegyesítése érdekében kifejtett tevékenysége elismeréseként.
Bocskai dij atadas

Nagyszalonta hat esztendővel ezelőtt hozta létre a városalapító tiszteletére a Bocskai díjat, melyet olyan személyek és intézmények vehetnek át, akik felvállalták és munkájukkal segítették a szalontai magyarság ügyét.  A korábbi évek díjazottai: Dánielisz Endre, helybéli tanár, helytörténész, az Arany János Elméleti Líceum, a település önálló magyar tanrendű iskolája, a Toldi Néptáncegyüttes, mely a helybéli hagyományápolás legfőbb megteremtője, valamint Németh Szilárd magyar országgyűlési képviselő és Naszvadi György államtitkár, a település önzetlen segítői.  

A 2015-ös esztendőben a kuratórium Borbély Lénárd csepeli polgármesternek ítélte a díjat, az elmúlt években kifejtett munkássága, a nagyszalontai magyarság törekvéseit támogató elhivatottsága elismeréseként.

Borbély Lénárd a Partiumban született, nagyszülei a Nagyszalonta közelében található Mezőbaj településen élnek, így tulajdonképpen, ahogy maga is fogalmazott, haza érkezik Nagyszalontára, családja körébe. Borbély Lénárd életútjában és munkájában egyaránt felvállalja a bölcsőhely és a felnevelő közösség gondjait. Az elmúlt időszakban támogatta a nagyszalontai magyar iskola illetve a honosítás ügyét, jóindulatát, segítőkészségét évek óta érezheti a szülőföld. „Borbély Lénárd nem tékozló fia kibocsátó közösségének, ősei otthonának: azért tér haza a határral elválasztott keleti végekre, hogy a nemzeti összetartozás-tudat jegyében szolgálja magyar közösségét. Ezt a teljesítményt ismeri el Nagyszalonta, mely fiaként tekint rá”, hangzott a díj átadására írt méltatásban.

A Bocskai díjat a Magyar Kultúra Napja alkalmából tartott ünnepségen nyújtotta át Török László nagyszalontai polgármester és Németh Szilárd országgyűlési képviselő. A kitüntetett meghatódva köszönte meg az elismerést, további támogatásáról biztosítva Nagyszalonta magyarságát.