Jelenlegi hely

Böndör Pál Banja Lukában

/ Labossa Bence György /
labossa.bence képe
A Szerb Köztársasági Magyarok Egyesülete, a Banja Luka-i Magyar Szó negyedik egymást követő évben rendezett Banja Lukán – neves vajdasági magyar írók és költők részvételével – irodalmi estet.

Az elmúlt hétvégén a Szerb Köztársaság Oktatási és Művelődési Minisztériumának, a Nemzetpolitikáért Felelős Államtitkárságnak  és a Bethlen Gábor Alap támogatásának köszönhetően felkérhettük Böndör Pál írót, hogy kétnyelvű irodalmi esttel látogasson el hozzánk. A szerb fordítások előadására az ismert, Đorđe Markovićot kértük fel. Böndör Pál többszörösen díjazott újvidéki író (1973 Sinkó-díj, 1993, 1999: Híd Irodalmi Díj, 2004: Koncz István-díj, 2014 Szenteleky Kornél Irodalmi Díj) irodalmi estje az Egyetemi Könyvtár termében került megrendezésre. 

Az író és felesége részt vett az előző este megtartott évzáró ünnepségen. Másnap a Vrbas folyó kanyonjába kirándultak, majd Banja Luka látnivalóival ismerkedhettek meg.
Az irodalmi esten nagy számban vettek részt mind a magyarul beszélő tagok mind a csak szerbül beszélő érdeklődők. A saját verseiből tartott felolvasóest nagy sikert aratott a hallgatóság körében. A versek befejeztével lehetőség nyílt az íróval való kötetlenebb beszélgetésre is.

Az ilyen rendezvények jelentősége a Banja Luka-i magyar közösség számára szinte fölmérhetetlen. Elsősorban a magyar nemzeti öntudat és a Vajdasággal való kapcsolatok erősítését szolgálja, de sokat jelent az is, hogy ezek az irodalmi estek hozzájárulnak ahhoz, hogy az itteni magyar nemzeti kisebbség polgártársaink körében népszerűbb legyen.