Jelenlegi hely

Bor és hagyományok

A pancsovai magyarok Székelykevén ünnepeltek

/ Vaskeba Hajnalka /
vaskeba.hajnalka2023 képe
A pancsovai Petőfi Sándor Magyar Művelődési Egyesület immár negyedik alkalommal rendezte meg Bor és Hagyományok Napja című rendezvényét, s a helyszín ezúttal a közeli Székelykeve volt.
Borkóstolás és muzsikaszóPajor Ferenc borászPancsovai levéltár munkatársaiVendégek

Az egyesület elnöke, Rancz Károly köszöntő beszédében hangsúlyozta, hogy ezt az eseményt hagyományosan november elején szokták megtartani. Az összejövetel kiemelkedő vendégei régi barátok, a Kinizsi Szövetség tagjai, akik Nagyvázsonyból érkeznek. Sajnos, idén haláleset miatt az alkalmat november végére kellett halasztani és a magyarországi vendégek ezúttal nem tudtak részt venni. Ennek ellenére a környező településekről sokan jöttek, így Székelykevéről, Pancsováról, Keveváráról és Fejértelepről is érkeztek vendégek.

A műsor kezdetén Papp Leától és Szatmári Annától hallhatott a közönség a szőlészetről és borászatról szóló népdalcsokrot. Ezt követően Pajor Ferenc fejértelepi borász beszélt a bor készítésének lépéseiről, a szőlőfajtákról és a pincészet rejtelmeiről.

Az idei Petőfi 200 emlékév tiszteletére az egyesület tagjai közül Trajkovity Mária és Forrai Magdolna tolmácsolásában hallhattunk Petőfi verseket. Ezt követően a szőlőhöz, a szürethez és a szüreti bálokhoz kapcsolódó hagyományokról és szokásokról beszélgettünk. Végül az est meghatározó része volt a pancsovai levéltárosok által összeállított  A szőlőtermesztés története Pancsován  című képkiállítás.

A bort dicsőítő műsor után Szatmári Mihály és Dávid Imre zenészek húzták a talpalávalót, közben éjszakába nyúlóan csendültek fel a Petőfi – és boros nóták.