Jelenlegi hely

Borkóstoló az Ambrózy Kávéházban

/ Pregun Csaba Örs /
pregun.csaba.ors képe
Havi rendszerességgel kerülnek megrendezésre Borbély Zsolt Attila borkóstolói a Magyar Házban, amikor is kárpát medencei borászok remekműveit van lehetőség kipróbálni egy könnyed esti alkalmon.
BorkóstolóHideg tál- BorkóstolóIsmertetésBeszélgetés

Ezen az estén Lengyel Csaba érvidéki borkülönlegességeit kóstolhattuk meg. A Lengyel Pincészetet 2000-ben alapította, és bár eleinte hobbi volt, mára hivatásként végzik feleségével. A borászat Székelyhídon található, a Sósút elnevezésű pincesoron.

A pince az 1700-as évek végén épült, mint az itt található pincék többsége. A szőlő feldolgozása Székelyhídon, a saját tulajdonú ingatlanokon kialakított épületekben történik. Minőségi kézműves boraikat saját termesztésű szőlőből készítik, és borkóstolókat szerveznek a pincészetükben, valamint különböző helyszíneken. Nagy örömünkre ezúttal Temesváron tették tiszteletüket, ahol számos különlegességet, köztük száraz és félédes fehérborokat, vörösborokat, valamint egy igazán rendhagyó, narancsos bort is megkóstolhattunk.

A borokon túl, minden egyes fajta mellé szakértői magyarázatot is kaptunk, amely bemutatta a borok készítésének folyamatát: a szőlő ültetésétől kezdve, a hordón át egészen a palackozásig. Miután mindenki alaposan elmélyült a borászat tudományában, következhetett a megérdemelt jutalom.

A borok mellé finom hidegtálak is készültek: kolbász, körözött, füstölt sonka, fűszerekkel, mártásokkal és friss kenyérrel. Sőt, még a híres Bud Spencer-féle hagymás babot is megkóstolhattuk.

A rendezvény végén az asztaltársaságok felbomlottak, és régi, valamint új ismerősök kötetlen beszélgetésbe kezdtek a borászokkal és egymással. Az este során számos érdekes információra derült fény, például arról, hogy milyen problémákkal szembesülhet az, aki borászatban szeretne dolgozni a mindennapok során.