Jelenlegi hely

3. Brassói Magyar Filmnapok a Barcaság szívében

Fókuszban a sport

/ Simon Andrea Edit /
simon.andrea.edit képe
A Barcasági Magyarságért Egyesület, a Liszt Intézet Magyar Kulturális Központ Bukarest, illetve a brassói Secvențe Kulturális Egyesület idén már már harmadik alkalommal szervezte meg a magyar filmnapokat a Cenk alatti városban.

Az évek alatt négynapossá bővült rendezvény keretében 9 teltházas vetítésre került sor a jelentős érdeklődésre való tekintettel a Semmelweis című alkotást két alkalommal vetítették az Astra Moziban. 
A négynapos fesztivál központi témája ezúttal a sport volt, hiszen 2024 az olimpia esztendeje, és nem mellesleg a labdarúgó Európa-bajnokság is idén lesz. Három dokumentumfilmet vetítettünk le, melyben a sport, és a kitartás állt a fókuszban. Az 1938-as franciaországi világbajnokságon ezüstérmet szerző, és érdemtelenül feledésbe merülő magyar válogatottról Borsody István rendezte remek dokumentumfilm, az Ezüstcsapat került bemutatásra.

Emellett szerepelt a programban a világ legidősebb élő olimpiai bajnokáról szóló film, Aki legyőzte az időt – Keleti Ágnes, illetve az 1997 és 2008 között legyőzhetetlen magyar vízilabda-legendákról (három olimpiai aranyat, két Európa- és egy világbajnoki címet, valamint két világliga- és egy világkupa-győzelmet szereztek) készült A nemzet aranyai. Ez utóbbi film méltó emléket állít Benedek Tibornak, aki tragikusan fiatalon távozott el.
A Brassói Magyar Filmnapokra személyesen ellátogatott Moldovai Katalin, az Elfogy a levegő című film rendezője és Hatházi Rebeka, aki a Magyarázat mindenre című film egyik szereplője. Moldovai Katalinnal együtt utazott Brassóba a film eredeti történetében szereplő Adela Stan tanárnő is. Velük a film után egy tartalmas beszélgetésre került sor.
A Brassói Magyar Filmnapok programjában szerepelt egy abszurd, bűbájos romantikus komédia is, a Cicaverzum, és természetesen nem feledkeztünk meg a kicsikről sem, akik a Bogyó és Babóca újabb alkotását láthatták. 
A filmvetítések ingyenesek voltak. Köszönet a szervezőknek és támogatóknak, valamint a lelkes önkénteseknek.