Jelenlegi hely

I. Brassói Népzenei Hétvége

A népzeneoktatás és határokon átívelő együttműködés kezdetei

/ Angyal Réka /
angyal.reka képe
A Brassói Evangélikus-Lutheránus Egyházközség berkeiben 2016 óta aktív népművészeti műhelymunka folyik. Négy év alatt néptánccsoport, népzenekar, népdalcsoport és aktív közösségi élet bontakozott ki.
Ördöngös népzenéje előadásKezdődik az oktatásI. Brassói népzenei hétvégeBúcz Júlia hanképzést oktat

Több generációt foglal magába a Mátka Néptánccsoport. Mellettük fiatal népzenészek bontogatják szárnyaikat, valamint a fiatal lányokból álló népdalcsoport is nagy népszerűségnek örvend. Együttesen ők alkotják a Mátka Családot, amelynek jelenleg 170 tagja van már Brassóban. A néptáncoktatást Ráduly Sándor és Ráduly Zsuzsa végzik. A táncos házaspár a magyar kultúráért és a brassói közösségért végzett példaértékű munkájáért tavaly több kitüntetésben is részesült.

A Mátka zenekar és a Mátka népdalkör beindítása korábbi brassói Petőfi-ösztöndíjasok, Szamek Lili és Illés Gábor nevéhez fűződik. Kétéves ittlétüknek és oktatómunkájuknak köszönhetően, úgy tűnik, az általuk elhintett mag jó földbe került. Távozásuk után a muzsikálás iránti lelkesedés cseppet sem lankadt, sőt a népzenét tanuló fiatalok és az énekesek száma is egyre csak gyarapodott az elmúlt évben. Tavaly szeptembertől a népzeneoktatás az evangélikus egyházközség támogatásával, sepsiszentgyörgyi zenetanárok bevonásával folytatódik. A népdalkört jelenleg Koszta Enikő evangélikus lelkész vezeti és Angyal Réka ösztöndíjas segíti.

Az ösztöndíjasok a kiküldetésük lejártával továbbra is tartják a kapcsolatot a közöséggel, sőt általuk új együttműködések is születtek, ennek köszönhetően beindult egy határokon átívelő tudásátadás, amelynek első ilyen alkalma a 2020. január 31 – február 1. között megrendezett I. Brassói Népzenei Hétvége volt.

Az oktatás – melynek kezdeményezője a felvidéki Hárompatak Polgári Társulás (vezetőségi tagjai Illés Gábor és Angyal Réka ösztöndíjas) – több szervezet összefogásával: az NKA - Halmos Béla Program pályázata anyagi támogatásának köszönhetően, a komáromi Ördöngös Népzenetanoda közreműködésével és a Brassói Evangélikus- Lutheránus Egyházközség szervezésében valósult meg. 

A népzenei hétvége első alkalmán ördöngösfüzesi zenét tanulhattak a részvevők. A vonósokat a vidék zenéjének kiváló ismerője, Horsa István népzenész, zenetanár, az Ördöngös Népzenetanoda vezetője oktatta. Az énekeket személyesen az ördöngösfüzesi nótafától, Hideg Anna nénitől tanulhatták meg az énekesek. Illés Gábortól korábbi tanítványai furulyadallamokat tanultak. Közreműködött Búcz Júlia nagyszebeni Petőfi-ösztöndíjas, ének-népzenetanár is, akitől a Mátka énekesei a helyes hangképzés alapjait sajátíthatták el.

       

Az oktatás péntek délután öt órakor Horsa István Ördöngösfüzes népzenéje című előadásával vette kezdetét, amelyben bemutatta saját gyűjtéseit, a falu hagyományos paraszti muzsikálásának fogásait és híres muzsikusait. Az előadásba Anna néni is aktívan bekapcsolódott személyes történeteivel. Elbeszéléseinek köszönhetően a hallgatóság különleges betekintést nyerhetett az akkori falusi élet hagyományaiba. Az előadást követően estébe nyúlt a muzsikálás, majd másnap reggel tíztől este hatig tartott a csoportos műhelymunka. Az Ördöngös Népzenetanoda módszertanát követve, Horsa István hangsúlyozta: zenei anyanyelvünket leghatékonyabban úgy sajátíthatjuk el igazán, ahogy egy kisgyermek beszélni tanul, a zenehallgatásra, a belenevelődésre és a közös muzsikálás élményére helyezve a hangsúlyt. Így a zeneoktatás záróakkordjaként a szombat esti összehúzás sem maradhatott el. A harmincöt résztvevő közösen muzsikálta és énekelte a tanult ördöngösfüzesi dallamokat.

        

„Amellett, hogy a magyar népzene gazdagsága páratlan a világon, számtalanszor rádöbbentem arra is, hogy ez a muzsika hihetetlen energiákat szabadít fel a zenélőben és a hallgatóságban is. Nemcsak azért kellene minél több emberrel megismertetni, mert nemzeti kincsünkről van szó, hanem egyszerűen azért is, mert a zenetanulás ezen ősi, ösztönös formája, illetve az együttmuzsikálás élménye mindenkinek örömet visz az életébe” – olvashatók Horsa István gondolatai az Ördöngös Népzenetanoda honlapján.

Az I. Brassói Népzenei Hétvége résztvevői ennek a csodálatos örömzenének az élményét vihették magukkal.

A program folytatására április 24-25-én, valamint június 5-6-án kerül sor.