Jelenlegi hely

Bukovinai székely varrottasok a Vajdasági Magyar Ünnepi Játékok megnyitóján

/ Gál Veronika /
gal.veronika képe
A XXIII. Vajdasági Magyar Ünnepi Játékok ünnepségsorozatának megnyitóját október elsején tartották a palicsi Vigadó emeleti konferenciatermében. Az idei Vajdasági Magyar Ünnepi Játékok mottója Balassi Bálint Egy katonaének című versének kezdősora: „Vitézek, mi lehet ez széles föld felett szebb dolog az végeknél?". A rendezvénysorozattal a művelődési szövetség a szórványban élő magyarság kultúrájára, az ott megőrzött értékekre összpontosít.
hertelendyfalvapancsovaszekelykevep1320776

A nyitóünnepség ökumenikus lelkészi áldással kezdődött. A tartományi és köztársasági, magyarországi politikai szervezetek, intézmények  képviseletében megjelent vendégeket, az egyház képviselőit, a népművészeket Dudás Károly, a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség elnöke köszöntötte. Az ünnepi köszöntőt követően Mgr. Hajnal Jenő, a Magyar Nemzeti Tanács elnöke megnyitotta a XXIII. Vajdasági Magyar Ünnepi Játékok rendezvénysorozatát. Pirityiné Szabó Judit, a magyar Nemzetpolitikai Államtitkárság főosztályvezetője üdvözölte a jelenlévőket, és Potápi Árpád János nemzetpolitikai államtitkár levelét felolvasva tolmácsolta köszöntőjét. Az Ünnepi Játékok megnyitójának része volt a Bukovinai székely varrottasok című kiállítás, melyet Wass Albert gondolatának idézésével nyitottak meg:

„Utolsó szent örökségünk ez, amit senki tőlünk el nem vehet:  Népművészetünk ősi titka. 
Isten adta, tündér ihlette, ember álmodta örökség ez, melynek egyetlen tulajdonosa a Magyar, bárhol éljen is.”

 Az al-dunai közösségekből a hertelendyfalvi Tamási Áron Székely-Magyar Művelődési Egyesület népművészeti csoportjának, a székelykevei Varrócska Kézimunkacsoport és a pancsovai Erős Mária gyönyörű munkáit tekinthették meg a vendégek. A kiállított darabok egyenként és együtt is különleges töltettel rendelkeznek: közelebb visznek bennünket múltunk megismeréséhez, értékrendünket gazdagabbá teszik, magyar kultúránk részét képviselik.  Értékmentés, ahogyan az al-dunai népi alkotások, a varrottasok készítői  ragaszkodnak az eredetiséghez, teljes szépségében varrják újra azt, amit őseik megalkottak. Évtizedek óta továbbadják a gazdag mintakincset, a díszítőelemként használt motívumokat, valamint a varrási technikát változtatások, módosítások nélkül viszik tovább.

A kiállítás megnyitót a Magyar Szó  Szórványlétben című kötetének bemutatója követte. A szórványtelepülések fellépői -a bácskertesi Krajcárka énekcsoport és Csizmadia Anna népdalénekes, a verseci Petőfi Sándor Magyar Kultúregyesület néptánccsoportja, Szatmári Anna székelykevei mesemondó,  Hevesi Tibor magyarittabéi operaénekes - és Bogdán József papköltő  versei- tették műsorukkal az ünnepet gazdagabbá és még színesebbé.

Az ünnepi játékok programsorozata a művészetek minden területét magába foglalja. A XXIII. Vajdasági Magyar Ünnepi Játékok október 9-én Kúlán a Szent György plébániatemplomban folytatódik a Vajdasági Magyar Kórusok Találkozójával, amelyen részt vesz a kúlai Bartók Béla Vegyeskórus, a Cantinela Női Kórus, a Bartók Béla Kamarakórus, a nagybecskereki Emmanuel Kamarakórus, az Óbecsei Schola Cantorum, az újvidéki Petőfi Sándor MMK Vegyeskórusa és az adai Musica Humana Kamarakórus. Mint minden évben, januárban Zentán  megrendezik a magyar kultúra napjának vajdasági központi ünnepségét, ahol átadják a VMMSZ díjait, köztük a Magyar Életfa díjat. 2017 tavaszán szervezik meg a programsorozat leglátogatottabb rendezvényét, a Vajdasági Magyar Amatőr Színjátszók Találkozóját és nyáron a legnagyobb délvidéki népzenei és néptáncfesztivált, a Durindót és a Gyöngyösbokrétát, amelynek Bácskossuthfalva ad majd otthont. Emellett számos helyi és regionális kulturális programot is szervez a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség.